– Tittar du på V och SD är det två partier som har väldigt tydliga politiska linjer, som dessutom står i samklang med tidsandan, säger den S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.
I en färsk opinionsundersökning som Radio Uppland beställt svarade 1 000 personer i Uppsala län på frågan vilket parti de skulle rösta på om det vore val till riksdagen i dag. Resultatet visar att de flesta partierna får minskat stöd från väljarna – med tre tydliga undantag: SD, V och C ökar med 6,1, 5,4 respektive 4,2 procentenheter.
Simon Alm, distriktsordförande för SD Uppland, anser att siffrorna speglar den nationella debatten angående vilka frågor som just nu värdesätts högst bland väljare.
– De frågor som vi går till val på är kriminalpolitik, sjukvård och invandringspolitiken, utan att rangordna dessa, och väljarna belönar oss med ett större stöd.
Han beskriver det ökade stödet som ett styrkebesked och tror att många besvikna M- och S-väljare vänder sig till SD. Enligt Stig-Björn Ljunggren har missnöjda moderater i dag fler alternativa partier att rösta på. Samtidigt påpekar han att SD tagit över KD:s plats som det tröst- eller protestparti som tidigare moderata väljare vänder sig till.
Stefan Hanna (C), kommunalråd i Uppsala tror likt Alm att svenska folket söker sig till partier med synliga ambitioner och riktlinjer i sin politik.
– Långsiktigt jobbar vi stenhårt med att driva en grön tillväxtpolitik med en tydlig marknadsliberal inriktning. I Uppsala har vi dessutom en stark stadsbyggnadspolitik som jag tror att många uppskattar, säger han.
Att andra partier byter fot i olika frågor anser han bidrar till att Centerpartiet framstår som mer pålitliga – och därmed stiger i opinionen när andra sjunker. Han varnar samtidigt för att det kan bli svårare att forma en stark majoritet.
– Det ser svårt ut för demokratin framöver. Om resultatet står sig blir det svårt att få ihop majoriteter som har en liknande politik, säger Stefan Hanna.
Vänsterpartiet, som lägger stor vikt vid bland annat integration och sjukvård inför valet, kan ha fått en del av sina nya väljare från Socialdemokraterna, som har tappat 5,5 procentenheter i mätningen, enligt Stig-Björn Ljunggren. Han uppskattar att det kan röra sig om S-väljare som inte gillar Sveriges nuvarande migrationspolitik. Kommunalpolitikern Hanna Victoria Mörck (V) är inne på ett liknande spår och tror att partiet har lockat väljare från andra i det rödgröna blocket.
– Jag tror inte att väljarna ändrar åsikter, men när partier ändrar sig kan det hända att väljare lägger sin röst på ett annat alternativ. Jag tror att vi har lyckats nå väljare från närliggande partier, säger hon.
Ytterligare en intressant siffra från opinionsundersökningen är andelen osäkra väljare som ligger på 16,4 procent. Och denna kategori kan vara viktigare än man tror – eftersom den inte räknas in i den totala väljarprocenten.
– När folk placeras i denna kategori får några partier ett större procentuellt stöd än de kanske har i verkligheten. Det är i denna grupp partier som söker ökat stöd kan hämta väljare, säger Stig-Björn Ljunggren och fortsätter:
– Jag tror att många socialdemokrater kategoriseras som osäkra väljare eftersom partiet inte har en tydlig migrationslinje. Väljare är rationella och blir därför osäkra när ett parti har osäkra ståndpunkter.