En tredje vaccindos börjar nu rullas ut till fler åldersgrupper. Många frågar sig hur många fler boosterdoser det blir, och hur länge vaccinet är verksamt. Några säkra svar finns inte.
Tittar man i statistiken kan man konstatera att vaccinet är effektivt. Lägger man kurvorna över sjukhusinläggningarna för 2020 och 2021 på varandra ser man tydligt att den uppgång vi såg vid den här tiden i fjol hittills har uteblivit helt. En liten puckel på årets kurva i augusti–september visar hur den mer smittsamma deltavarianten började spridas bland ovaccinerade.
Tar man hänsyn till att deltaviruset, som nu helt dominerar smittspridningen, är så pass mycket mer smittsamt, samtidigt som restriktionerna i princip har avskaffats helt, är skillnaden mot fjolårets utveckling ännu större än vad kurvorna visar.
Att vaccinets effekt avtar med tiden är känt. Studier visar att mängden antikroppar minskar betydligt omkring 6–8 månader efter den andra vaccindosen. Det innebär inte att effekten av vaccinet har försvunnit helt, men att risken att smittas och föra smittan vidare börjar öka. Lite mer komplicerat är det att avgöra hur pass bra vaccinet skyddar mot att bli allvarligt sjuk.
Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala, säger att det mesta talar för att skyddet mot allvarlig sjukdom fortfarande är bra.
– Man har från slutet av sommaren sett enstaka fall på de särskilda boendena. Ändå är det väldigt få av dem som är vaccinerade och som har smittats som blivit så sjuka att de hamnat på sjukhus, säger Anna Gillman.
Att det kan behövas tre doser för att få ett fullgott skydd är inget ovanligt. Vaccinet mot tbe, till exempel, ges i tre doser och med regelbundna påfyllningar för att ge ett fullgott skydd. I länder som Israel, som var tidigt ute med sin vaccinationskampanj och där man redan i somras började ge en tredje dos, har man kunnat se att den tredje vaccindosen har gett en kraftig skjuts åt immuniteten mot covid.
– Risken att smittas av covid var omkring tio gånger lägre för dem som fått en tredje vaccindos jämfört med de som bara fått två doser, säger hon.
Hur länge räcker immuniteten efter en tredje dos?
– Det enkla svaret är att vi inte vet. Om man ska gissa så räcker skyddet efter några boostringar för de allra flesta. Sen är det två parametrar som avgör om vaccinet måste fyllas på. Den ena är om immuniteten försvinner. Den andra är om viruset muterar och förändras, säger Anna Gillman.
Mattias Forsell, lektor vid Umeå universitet, har inlett ett forskningsprojekt där man undersöker immuniteten efter vaccinationen. Han säger att covidvaccinen hittills har fungerat mycket bättre än väntat, framför allt för äldre som generellt har ett sämre immunsvar av vaccin.
Hans bedömning är att personer i medelåldern utan riskfaktorer förmodligen skulle klara sig med två eller tre vaccindoser för att undvika allvarlig sjukdom.
– Men jag tror att alla på sikt kommer att erbjudas regelbundna påfyllnadsdoser med något årsintervall för att hålla nere smittspridningen i samhället, och på det sättet skydda de allra sköraste. Det är en avvägning i ett folkhälsoperspektiv hur mycket det får kosta. Frågan är också hur rädda vi kommer att vara för själva infektionen i framtiden. Är vi rädda för att få ett positivt pcr-test, eller är vi rädda för att hamna på iva? Det är två olika saker, säger Mattias Forsell.