Flera förklaringar till att virusen sprids samtidigt

Tidigare år har covidviruset sopat banan med övriga förkylningsvirus. I år ser det dock ut som om olika virus sprids samtidigt. Forskarna är förbryllade.

Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala, säger att jämförelser av viruskurvorna mellan olika år kan vara förrädiska.

Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala, säger att jämförelser av viruskurvorna mellan olika år kan vara förrädiska.

Foto: Andreas Sjölin

Uppsala län2022-12-22 05:00

Tittar man på kurvorna över antalet fall av RS-virus och influensa ser man att båda virusen var i princip utraderade under pandemin. I fjol började båda virusen spridas ovanligt tidigt under hösten. Men när omikronvågen av covid slog till efter nyår försvann både influensa och RS-viruset snabbt. När den vågen senare under våren började ebba ut spreds influensan på nytt, vilket gör att influensavågen i fjol fick formen av en kamel med två pucklar.

I år ser det dock än så länge ut som om de tre virusen sprids samtidigt. Varför det ser ut så hår finns det flera teorier kring, men ingen självklar förklaring.

En skillnad om man jämför årets spridning är att det i fjol fanns kvar en del restriktioner i samhället. Det kan ha gjort att fler stannade hemma vid milda symtom och därmed inte spred virusen vidare på samma sätt.

Den här vintern är det också fler som redan har haft de omikronvarianter av covidviruset som sprids. Det gör att immuniteten i befolkningen kan vara något högre mot covid än när omikron var nytt för ett år sedan.

– Det är fortfarande väldigt ovanligt att man har flera virus samtidigt. Det finns några enstaka fall av dubbelinfektioner, annars verkar det som att en individ vanligen inte kan smittas av flera luftvägsvirus samtidigt, man tänker att genom ett immunsvar i luftvägarna mot det ena får man skydd mot andra virus, säger Anna Gillman.

Influensavirus ändrar sig också lite år från år och det kan hända att de är mer elakartade eller bättre på att sprida sig.

– Men det blir lösa spekulationer. Vi har inget riktigt bra svar på varför det ser ut som det gör, säger Anna Gillman.

Det finns dock flera fallgropar i själva statistsiken. Det gör det svårt att jämföra virusspridningen mellan olika år.

I Uppsala län togs ett beslut i fjol att alla pcr-prover för covid som analyseras i regionen ska testas även för influensa och RS, vilket fick Uppsala att sticka ut i den nationella statistiken.

– En förklaring till att influensan ökar i statistiken är att den som söker också finner. I den topp som kom i fjol var det en enorm övervikt av influensafall från Uppsala. Men det var också många yngre och medelålders i den statistiken som vi ett vanligt år aldrig hade hittat, säger Anna Gillman.

På samma sätt kan det se det ut som om spridningen minskade kraftigt när man slutade provta allmänheten vid covidsymtom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!