Lövstabruk, Österbybruk, Vällnora och Strömsberg... Uppland dignar av bruksmiljöer, med tjusiga herrgårdsmiljöer, stolt industrihistoria och mängder av mänskliga berättelser.
Men hur ska brukens fulla potential utvinnas? Och hur ska byggnader, parker och berättelser bevaras och kunskapen om dem leva och spridas?
Sedan 2018 har Region Uppsalas kulturnämnd arbetat med en strategi för järnbruken. Före jul togs det första politiska beslutet, när kulturnämnden tog ställning till de tio vägval som experten Håkan Liby lade fram för politikerna i höstas.
Regionen pekar nu ut en väg vidare för vart och ett av vägvalen. Men det är ont om tydliga nyheter, i stället handlar det om att utreda vidare och söka samverkan. Nämndens ordförande Cecilia Linder (M), själv bruksare från Söderfors, känner ändå tillförsikt.
– Visst, det här kan verka luddigt och det är sorgligt att ingen har pengar över att satsa. Men känslan är att vi satt ned foten och visar att bruken är viktiga, säger hon.
Det mest konkreta är att det redan i år kan komma en efterföljare till den insomnade föreningen Vallonbruk i Uppland. För att skapa framtidstro och nysatsningar behövs en plattform där brukens aktörer träffas regelbundet, konstaterar politikerna.
Upplandsmuseet och länsstyrelsen ska knytas till plattformen för att den ska bli hållbar över tid.
– Över lag lägger vi över bollen i ganska stor utsträckning på Upplandsmuseet, säger Cecilia Linder.
Under 2018 granskade UNT läget för bruken. En sak som då framkom – och som Håkan Liby lyft i ett vägval – är en tveksamhet runt hur bra "vallonbruk" är som varumärke. Det här en fråga utan självklar ägare, konstaterar kulturnämnden, och är därför lämplig för det nya samarbetsforumet att ta upp.
Utbildning av guider är en annan sak nämnden vill gå vidare med, först genom dialog med Upplandsmuseet och kommunerna. Någon form av certifiering är önskvärd och en idé kan vara att utbilda ungdomar för sommarjobb som guider, skriver nämnden.
Ett av vägvalen är att satsa pengar och personal på ett specifikt bruk under en begränsad tid, och mäta effekterna. Idén är att skapa ett exempel för övriga bruk att dra lärdom av. Lövstabruk är lämpligast för en sådan pilotsatsning, men frågan behöver utredas mer, konstaterar politikerna.
– Vi kommer i år att ha diskussioner med Tierps kommun om det, säger Cecilia Linder.