Så ska den hotade havsöringen räddas

Här skapas en barnkammare för havsöringen. I Böleån på Hållnäshalvön ska satsningen få beståndet av den utsatta arten att växa. Det hoppas sportfiskarna.

Här sätts havsöringssmolt ut i Böleån. Målet med utsättningen är att få beståndet av den utsatta fiskarten att växa.

Här sätts havsöringssmolt ut i Böleån. Målet med utsättningen är att få beståndet av den utsatta fiskarten att växa.

Foto: Kjell Sjöberg

Uppsala län2021-04-29 18:00

Sportfiskarna har under ett par år arbetat tillsammans med länsstyrelsen i Uppsala län och lokala initiativ för att förbättra förutsättningarna i Böleån och flera andra kustmynnande bäckar i länet för att på så sätt kunna stärka havsöringsbeståndet. 

– I dag är havsöringen allvarligt hotad i Uppsala län till följd av kraftigt påverkade vattendrag i form av rätningar, dikningar och vandringshinder liksom predation från säl och skarv i havet, förklarar John Kärki, projektledare fiskevårdsfrågor på Sportfiskarna.

När tidningen är på plats vid Böleån är det dags att för första gången sätta ut 500 havsöringssmolt. Även 9 000 havsöringsyngel ska sättas ut.

– Smolten är tjugo centimeter långa och snart redo att simma ut i Östersjön. När det gäller ynglen är de två, tre centimeter långa och kommer att vistas här i ån de närmaste åren. Sedan är de redo för Östersjön.

Hur stor andel av den smolt som nu simmar ut kommer tillbaka hit?

– Någonstans mellan fem och tio procent. Övriga försvinner på vägen eller hamnar på andra ställen. Men de blir ett viktigt tillskott till beståndet. 

undefined
Här visar Sportfiskarnas John Kärki hur havsöringssmolten ser ut. Han har lett projektet i Böleån med att skapa bättre förutsättningar för havsöringen där.

– En annan viktig faktor är att havsöringen som rovfisk har en viktig roll i ekologiska balansen i Östersjön. För att fisken ska kunna fungera i den rollen är det viktigt med ett större bestånd.

I Böleån har det genomförts så kallad biotopvård där sten och lekgrus lagts i ån för att skapa mer strömsatta partier. Totalt har 17 ton med så kallat lekgrus lagts i samt ståndplatsstenar för att skapa den rätta miljön.

– Med den här miljön vet vi att vi skapat de förutsättningar som behövs för att havsöringen ska trivas här och vilja komma tillbaka efter att den varit ute i Östersjön.

undefined
Här häller John Kärki och Andreas Grundin i sten för att ytterligare förbättra förutsättningar för havsöringen i Böleån.

Tanken är att Böleån och sex andra åmiljöer längs den Uppländska kusten, från Älvarleby kommun till Östhammars kommun, ska bli barnkammare där havsöringen fortplantar sig.

John Kärki förklarar att åtgärderna även ska ge en bättre livsmiljöer för andra fiskarter liksom annat djur- och naturliv.

Redan förra året sattes de första ynglen ut i Böleån. Enligt John Kärki är resultatet från den utsättningen bra.

– Vi har genomfört elfiske och kontrollerat vad som hänt med de yngel som sattes ut och vi har hittat flera exempel på havsöring som i dag är elva, tolv centimeter långa. Om ett par år kan vi säga mera exakt hur lyckosamt det här arbetet varit.

undefined
Här laddar Jörgen Rask från Sveriges Lantbruksuniversitet hinkar med havsöringsyngel som ska sättas ut.
Projektet i Böleån

Det är Sportfiskarna och länsstyrelsen i Uppsala län som står bakom projektet där en sträcka på 4 kilometer i Böleån i Gudinge på Hållnäshalvön biotoprestaurerats och där strömsträckor skapats i vattnet genom tillförsel av sten och grus liksom återskapande av trösklar och kantzoner i ån. 

Enligt länsstyrelsens beskrivning av projektet ska åtgärderna leda till att det återskapas ett mera ekologiskt fungerande vattendrag liksom ett rekryterings- och uppväxtområde för havsvandrande öring. 

Karta: Gudinge Hamn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!