20 sexannonser på en dag – så ser Uppsalas sexhandel ut

89 personer anmäldes för sexköp i Uppsala förra året. Experten Mikaella Matta Salinas, som hjälper prostituerade i region Mitt, ser att allt fler yngre män är sexköpare. "Förebyggande insatser måste ske mycket tidigare än vi tror," säger hon.

"Du avgör!" står det på polis Annika Svenssons mössa. Det är en slogan från en kampanj av Länsstyrelsen, som vänder sig till sexköpare. "Du avgör vilka tjänster du köper. Utan efterfrågan skulle människohandel inte finnas," säger Annika Svensson.

"Du avgör!" står det på polis Annika Svenssons mössa. Det är en slogan från en kampanj av Länsstyrelsen, som vänder sig till sexköpare. "Du avgör vilka tjänster du köper. Utan efterfrågan skulle människohandel inte finnas," säger Annika Svensson.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala län2022-02-05 05:00

Anna Lidén berättade nyligen i UNT om sin väg ut ur livet som prostituerad – en kamp som var nära att kosta henne livet. "Prostitutionen i Sverige är mycket mer utbredd än vad folk tror," sade Anna i intervjun. 

Men just hur utbredd är den i Uppsala?

En vanlig dag ligger alltifrån 5 upp till 20 annonser om sexköp i Uppsala ute på nätet. Det är fler än i någon annan stad i region Mitt, det vill säga Uppsala, Gävleborg och Västmanlands län.

Mikaella Matta Salinas jobbar som regionkoordinator mot prostitution och människohandel i region Mitt. I sitt jobb möter hon både så kallad inhemsk prostitution och fall där migranter utnyttjas och säljs av människohandlare.

undefined
Mikaella Matta Salinas, regionkoordinator i region Mitt, möter både kvinnor som säljer sex mot ersättning och som utnyttjas av människohandlare. "Framför allt behöver vi jobba med efterfrågan. Den problematik vi har idag skulle inte finnas om det inte fanns en vilja att köpa en annan människas kropp," säger hon.

I och med att Uppsala är den största staden i region Mitt kommer hon och hennes kollega i kontakt med flest brottsoffer och personer i prostitution just här.

– I de flesta fall misstänker vi trafficking, alltså människohandel, men det är svårt att veta helt säkert.

I regionen ökade antalet gripna för sexköp under 2021, berättar Mikaella Matta Salinas. Främst beror ökningen på att polisen gjorde extra många insatser mot sexköpare. Och eftersom polisen bara hinner med en handfull insatser per år, förstärker detta snarare bilden av det stora mörkertalet, menar hon.

Enligt statistik från BRÅ, Brottsförebyggande rådet, anmäldes 186 köp av sexuella tjänster i region Mitt år 2021. 89 av dessa anmäldes i Uppsala kommun. Vad gäller antalet personer som dömts för sexköp är BRÅ:s senaste siffror från 2020, och endast från region Mitt: av 69 anmälda personer dömdes 57.

undefined
Annika Svensson möter såväl sexköpare som människohandlare i sin yrkesroll. Men framför allt söker hon upp personerna som utnyttjas i människohandel. Många hon möter är skeptiska mot myndigheter, och därför vill hon inte kännas igen från media. Vi fotar därför inte hennes ansikte.

– Vi är nog lite naiva och blåögda. Många tror inte att prostitution och människohandel förekommer här. Vi sitter hemma i våra trygga bostäder och klarar oss ekonomiskt. Och vi som inte köper sexuella tjänster själva ser ju inte det här, säger Annika Svensson.

Hon är polis i Uppsala och ägnar en stor del av sin arbetstid åt att söka upp människor i människohandel – inte sällan kvinnliga migranter som utnyttjas i prostitution. Men efter att ha läst om Anna Lidén berättar Annika Svensson att hon börjat fundera på fler sätt att nå ut även till kvinnor som lever i missbruk.

Det finns ett brett spektrum av sexuell exploatering, konstaterar Annika Svensson. Hon ger exempel på modernare former av prostitution, som sugardejting, där en äldre person betalar en yngre för umgänge, eller grooming, där vuxna kontaktar barn i sexuellt syfte – främst på internet.

– Sedan finns kvinnor som lever i missbruk och utnyttjas. Och så har vi kvinnor i prostitution som finns i sexannonser och främst kommer från andra länder, från Östeuropa, Afrika och Sydamerika, säger Annika Svensson.

undefined
Allt från fem till tjugo annonser kan ligga uppe om sexköp i Uppsala. I sin mobil har Annika de populäraste "sexsajterna" för att kunna söka upp kvinnorna i annonserna – och gripa eventuella människohandlare.

Regionkoordinatorerna söker upp personer via sexannonser och erbjuder hjälp. De följer även med under polisens planerade insatser mot sexköpare för att kunna erbjuda hjälp till dem som utsatts.

Ett annat vanligt scenario är att hotellpersonal får en dålig magkänsla och slår larm.

– Och de har nästan alltid rätt, säger Mikaella Matta Salinas.

undefined
Mikaella Matta Salinas och hennes kollega är region Mitts två regionkoordinatorer. De söker upp kvinnor via sexannonser och följer med på polisens planerade insatser mot sexköpare.

De som säljer sex är till största del kvinnor men även män – bland dem är unga hbtq-personer och ensamkommande pojkar extra utsatta. 

Och de som köper? Män, från alla samhällsskikt, åldrar och bakgrunder, enligt både regionkoordinatorn och polisen. Enligt en undersökning som Folkhälsomyndigheten presenterade 2019, har knappt en av tio män i Sverige (9,4 procent) köpt sex. För kvinnor är siffran en på 200.

– Ibland frågar jag personerna jag möter om de sålt till kvinnor. Då tittar de på mig som om jag är dum i huvudet, säger Annika Svensson.

undefined
I grunden är problemet efterfrågan, poängterar både regionkoordinatorn och polisen. "Den problematik vi har i dag skulle inte finnas om det inte fanns en vilja att köpa en annan människas kropp," säger Mikaella Matta Salinas.

Mikaella Matta Salinas tycker sig se att allt fler sexköpare är yngre män. Det beskriver hon som alarmerande. En orsak tror hon kan vara att mycket som sker i ungdomars liv på nätet blir en introduktion till sexköp. Inte minst sugardejting, grooming och porr.

– Förebyggande insatser måste ske mycket tidigare än vi tror. Vi måste prata om samtyckeslagen och vad sex är med barn och ungdomar i tidig ålder.

undefined
Polisen har inte tillräckligt med resurser att lägga på arbetet mot sexhandel. Annika Svensson anser att det bland annat är viktigt att utbilda poliserna i den vanliga linjeverksamheten, så att de ska veta hur de ska agera om de stöter på misstänkta sexköp eller människohandel i samband med en utryckning.

Annika Svensson anser att sexuell exploatering måste prioriteras högre hos polisen.

– Vi hade behövt vika resurser i varje lokalpolisområde som kan jobba riktat mot detta dagligen. Och det förebyggande arbetet med barn och unga tycker inte jag alls att vi jobbar med inom polisen. Vi behöver jobba tillsammans med skola och socialtjänst.

Hjälpen som finns

För svenska medborgare har socialtjänsten och regionen ansvar att erbjuda skyddade boenden och vård. Vid Ebbamottagningen i Uppsala finns samtalsstöd.

Migranter som säljer sex eller utnyttjas i sexhandel och vill polisanmäla ett brott har rätt till tillfälligt uppehållstillstånd. De har även rätt till 30 dagars betänketid och kan under tiden få skyddat boende via NSP, nationella stödprogrammet. De kan också få hjälp med ett tryggt återvändande till hemlandet av en internationell organisation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!