Så mycket snö föll i länet natten till fredag

Snödjupet varierade kraftigt mellan olika länsdelar efter torsdagsnattens snöoväder. Vattholma och Uppsala hade fått mest. Men redan till veckan kan det vara borta.

I Österbybruk kom det en hel del snö under natten mot fredagen.

I Österbybruk kom det en hel del snö under natten mot fredagen.

Foto: Annika Ohlsson/Läsarbild

Uppsala län2019-11-29 18:33

Enligt SMHI:s snödjupsmätning som gjordes på olika platser i länet vid sjutiden på fredagsmorgonen hade Vattholma fått 17 centimeter. Det är mest i länet. Bjursås och Leksand i Dalarna eller Ställdalen i Västmanland är de närmaste platser där SMHI mätt upp lika mycket snö eller mer.

Men variationen är stor. Uppsala hade fått 13 centimeter medan Björklinge bara 7. Vällnora som ligger ut mot kusten har det lägst uppmätta snödjupet, 4 centimeter. Älvkarleby hade fått 6 och Östhammar 10 centimeter.

–  Varför det skiljer sig så mycket är svårt att veta. Troligen beror det på lokala förhållanden och snövädrets intensitet. Mest har ju kommit kring Vattholma. Österut i länet betydligt mindre, säger meteorolig Marie Staerk vid SMHI.

Enligt prognoserna kommer snön att ligga kvar under helgen och början av nästa veckan. Det blir soligt och fint främst under lördagen och långsamt kallare.

– Men det milda vädret kommer tillbaka under tisdagen och vi får lite mer nederbörd. Det kan börja som snö som sedan övergå i regn. Sedan blir det plusgrader åtminstone fram till helgen, säger Marie Staerk.

Stora variationer

Så  stort snödjup uppmättes i olika delar av länet klockan 07:00 på fredagsmorgonen. Matningarna görs för hand av persnoer som bor på orten.

Uppsala: 13 centimeter

Älvkarleby: 6 

Söderby Karlsäng, Östhammar: 10 

Vällnora: 4 

Högsbo: 14

Björklinge:  7

Vattholma: 17

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!