UNT har i en artikelserie berättat om Uppsalaentreprenören Bengt Ågerups skatteskuld till Kronofogden på 1,5 miljarder kronor. Bengt Ågerups skuld är rekordstor, utan konkurrens den största som en privatperson har registrerad hos Kronofogden.
Det finns dock flera länsbor med väldigt stora skulder hos Kronofogden. Bengt Ågerup saknas på den föga smickrande listan över de mest skuldsatta i länet, eftersom han inte längre är bosatt i Sverige.
I topp återfinns i stället en 65-årig man som skrivit sig i Tierps kommun men som troligen bor utomlands. 65-åringen är registrerad för en skuld på 330 miljoner kronor.
Totalt är de tio mest skuldsatta i Uppsala län skyldiga 604 miljoner kronor, vilket motsvarar 23 procent av länsbornas sammanlagda skulder på knappt 2,6 miljarder.
– Utifrån min erfarenhet handlar så stora skulder ofta om skatteskulder, säger Anders Fahlén Sundblad, sektionschef på Kronofogden.
Han kan dock inte svara på vad skulderna grundar sig på i de enskilda fallen.
När Kronofogden ska driva in skulder börjar man alltid med att utreda vilka tillgångar den har som är skyldig pengar.
– Vi gör generalla slagningar i register för att se om de har exempelvis fastigheter eller bilar. Är de gifta eller sambo tittar vi på om partnern är registrerade för tillgångar. Om sambon till exempel är registrerad för en bil är det inte samma sak som att hen äger den. Bilen behöver då utredas vidare.
Finns det inga tillgångar att utmäta avslutas utredningen och Kronofogden gör en bedömning av när ärendet ska tas upp igen.
– Då tittar vi på om det skett några förändringar i personens situation. Den allra vanligaste formen av utmätning är löneutmätning, då personens arbetsgivare gör en inbetalning till oss innan den betalar ut lönen, säger Anders Fahlén Sundblad.
Det är dock väldigt sällan som Kronofogden får full betalning för höga skulder.
– Vissa gömmer sig i utlandet, men alla håller sig inte undan. Bara för att man har stora skulder betyder det inte att man kan, men inte vill betala.
Preskriptionstiden hos Kronofogden är fem år för skatteskulder och tio år för skulder till privata fordringsägare. Den som har en fordran kan dock genom olika handlingar avbryta preskriptionstiden så att skulden lever vidare.