Orring vald efter röstning med förhinder

Efter två försök valde regionfullmäktige en ny regionstyrelse på onsdagen. Som väntat valdes Emilie Orring (M) till regionstyrelsens ordförande med hjälp av SD:s röster.

Emilie Orring (M) valdes till regionstyrelsens ordförande även för nästa mandatperiod.

Emilie Orring (M) valdes till regionstyrelsens ordförande även för nästa mandatperiod.

Foto: Johan Heimer

Uppsala län2022-10-26 15:42

Den rödgröna oppositionen passade på att markera att det är med Sverigedemokraternas stöd som den borgerliga alliansen valts att leda regionen den kommande mandatperioden under ledning av Emilie Orring (M).

– Man behöver inte vara duktig på matte för att räkna ut att 48 mandat är fler än 39. Vi står här i ett läge som liknar sagan om Kejsarens nya kläder. Alliansen tror att kejsaren är påklädd. Men den kandidat man för fram har inte en chans utan stöd av Sverigedemokraterna, säger Vivianne Macdisi (S).

Från alliansen var man noga med att påpeka att inga förhandlingar förts med SD.

– Vi har försökt hitta nya konstellationer, men inte nått framgång. Från Centerpartiets sida är det klart att vår hemvist finns hos alliansen. Här i dag lägger vi fram vårt förslag till politik. Här och nu ligger det valet hos fullmäktige, säger Unn Harsem (C).

Emilie Orring valdes med 53 röster mot 48 för Helena Proos vilket innebär att SD:s ledamöter valde att ställa sig bakom Orring i valet.

Valet av regionstyrelse blev innan dess en skakig historia. Efter att man konstaterat att flera av Sverigedemokraternas valsedlar hade ogiltiga markeringar valde fullmäktiges ordförande Erik Weiman (M) att avbryta rösträkningen och göra om valet med motiveringen att resultatet annars skulle kunna överklagas.

– Det är bättre att undanröja den osäkerheten, säger Erik Weiman.

Helena Proos (S) är kritisk till omtaget.

– Jag tycker att man leker med demokratin. Det mest sorgliga är att rösterna inte räknades färdigt. Hade man följt regelverket hade majoriteten i regionstyrelsen ändrats. Nu fick vi inte ens möjligheten att pröva om rösterna skulle godkännas, säger hon.

Men om det beror på ett misstag, är det inte bra att resultatet blir som alla hade tänkt sig att rösta?

– Det får man prata med den som har skrivit lagen om varför det är viktigt att valsedlarna är utan markeringar, säger Helena Proos.

Det som hänt med valsedlarna var att ett namn på SD:s förtryckta valsedel var felstavat. Några av ledamöterna hade då rättat detta för hand.

När valet gjorts om blev resultatet det förväntade: 48 hade röstat på de rödgrönas kandidater till regionstyrelsen, 39 hade röstat på alliansens och 14 hade röstat på Sverigedemokraternas kandidatlista. Det innebär att de rödgröna får 9 platser, alliansen 8 platser och SD 2 platser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!