Förra veckan rapporterade UNT att Upplands Bilforum fått en straffavgift på 1,6 miljoner kronor för att ha brutit mot reglerna om penningtvätt. Ett annat fall gäller ett kioskbolag i Stockholm som ska betala 9,1 miljoner. Avgifterna har dömts ut av länsstyrelsen i Stockholm som även bevakar hur företag i Uppsala län arbetar för att stoppa svarta pengar.
– Troligen har länsstyrelsens kontroller stor effekt och får företagen att öka sitt arbete med att förebygga penningtvätt. Det säger Martin Nordh, vd vid Acuminor som arbetar med åtgärder mot penningtvätt.
Det kioskföretag i Stockholm som i november fick 9,1 miljoner i böter, det högsta belopp länsstyrelsen hittills utdömt, har enligt myndigheten "uttryckt en nonchalans för penningtvättsregelverket". Företrädarna ska ha sagt att man "ibland kan fråga sina kunder på skoj" varifrån de fått sina pengar.
Kioskbolagets ägare har tidigare dömts för ekonomisk brottslighet. Den gången blev det samhällstjänst. Länsstyrelsens straffavgift kan bli mer kännbar i och med att den är tre gånger så hög som företagets senaste årsvinst.
Lagarna om penningtvätt har skärpts vilket avspeglas exempelvis av att maxstraffet mot bankerna höjts från 50 miljoner kronor till tio procent av omsättningen. Det fick Swedbank känna på i fjol då det blev en sanktionsavgift på fyra miljarder kronor för att man inte agerat mot penningtvätt i Baltikum.
Martin Nordh råder företagen att ta hjälp av konsulter för att upprätta de kontrollrutiner som lagen kräver. Enligt honom är det mindre kostsamt än att betala straffavgifter.
– En del kanske ser penningtvättsbestämmelserna som bara ännu ett regelverk. Men det här är ett enormt viktigt sätt att stoppa vinster från kriminalitet vad gäller allt från prostitution till narkotikahandel.
Numera arbetar en rad myndigheter för att hindra kriminella att tvätta pengar. Det märks inte minst i antalet anmälningar om brott mot penningtvättslagen. 2020 fick polisen in 9 300 anmälningar vilket är en ökning med 37 procent jämfört med året innan. Enligt Martin Nordh är dock arbetet mot penningtvätt fortfarande i sin linda.
– Bankerna ligger långt fram men i övriga branscher behövs mycket mer kunskap för att företagen ska leva upp till bestämmelserna, anser han.
Länsstyrelsen i Stockholm har med åren kommit att utdöma strängare straff och fler företag än tidigare får påföljder.
– Området för våra kontroller har vuxit och idag granskar vi ett tiotal sektorer, uppger Per Claesson, jurist vid länsstyrelsen i Stockholm.
Sedan 2018 har länsstyrelsen i Stockholm utfärdat olika typer av sanktioner mot 37 företag, från krav på åtgärder till straffavgifter. Under 2020 avslutades 62 tillsynsärenden varav två gäller företag i Uppsala län.
Tre länsstyrelser i landet har i uppgift att granska branscher med kontanthandel. Företagen måste bland annat ha rutiner för att förebygga penningtvätt. De ska även undersöka varifrån kunden fått sina pengar vid kontantbetalningar över 5 000 euro, cirka 50 000 kronor. Straffavgiften för brott mot penningtvättsreglerna kan bli upp till tio miljoner kronor.
Vid mycket allvarliga överträdelser kan tillståndet dras in om verksamheten är tillståndspliktig. Det innebär i praktiken att företaget måste lägga ner. Länsstyrelserna har ingen brottsutredande verksamhet utan granskar enbart att företagen har rätt rutiner på plats mot penningtvätt.