24 maj: Texten har uppdaterats för att förtydliga att utredningen är en del av regionstyrets budget för 2023.
Det blågröna regionstyret i Region Uppsala (M, KD, L, C och MP) ska undersöka möjligheten att införa hälsoobligationer, en typ av lån eller skuldebrev som företag investerar i.
De extra pengarna det ger vill regionen satsa på att förebygga stora folkhälsosjukdomar. I dag går nämligen majoriteten av skattepengarna till vård av redan sjuka patienter, enligt ett pressmeddelande.
Förebilden är Region Stockholm, där man utfärdat hälsoobligationer som pensionsbolaget Skandia investerat i. Pengarna har man satsat på att förebygga diabetes.
För Region Uppsalas del ska modellen nu utredas. Det återstår att se vilken sjukdom man kommer att satsa på och vem eller vilka bolag som kan tänkas investera. Uppdraget till regionkontoret är en del av styrets budget för 2023. Först nästa vår ska ett färdigt förslag presenteras – på andra sidan av det kommande regionvalet.
– Om vi vinner valet blir det här definitivt verklighet. I nuläget upplever jag att det finns stöd för detta, säger Malin Sjöberg Högrell (L) regionråd och sjukhusstyrelsens ordförande i Region Uppsala.
Hon fortsätter:
– Det övergripande målet är att på sikt förbättra hälsan hos våra invånare, speciellt i socioekonomiskt utsatta områden. Där vet vi att man har en kortare medellivsslängd och högre allmän sjuklighet, men vi behöver identifiera vilka sjukdomar det rör sig om. I Uppsala kommun handlar det framför allt om Gottsunda.
Kommer ni kunna betala tillbaka lånen sedan?
– Det tror jag. Region Stockholm har fått pris för den här finansiella lösningen, där man har lyckats identifiera patienter som eventuellt skulle fått diabetes. Det handlar mycket om det, att undvika att folk blir sjuka i framtiden.
Men Akademiska sjukhuset har ju gått back de senaste åren. Finns inte risk att skulderna nu ökar ytterligare?
– Jag skulle snarare säga att här får man in nya pengar för att jobba förebyggande, för att undvika att fler blir sjuka i framtiden. Då kommer vi spara pengar på sikt, när färre blir sjuka och behöver regionens hjälp.
Har ni räknat på vad ni skulle spara i vårdkostnader?
– Nej, det är också en del av utredningen. Men vi tror detta är en del av framtiden, att försöka ta hjälp av extern finansiering för att kunna jobba förebyggande, säger Malin Sjöberg Högrell och tillägger:
– Jag tror att det finns en vilja hos olika investerare att hjälpa till att få en bättre vård i regionen.