– Enligt alla prognoser kommer vi att ha en ökande smittspridning inom en månad. Då är det viktigt att nå alla äldre som har en högre risk för att bli svårt sjuka eller dö i covid med en tredje dos, säger biträdande smittskyddsläkare Anna Gillman.
Det här innebär nu att regionen delvis går ifrån sin tidigare framgångsrika metod att skicka ut brevkallelser till prioriterade grupper som ska vaccineras. Det är en metod som visat sig ge en hög vaccintäckning även i socioekonomiskt utsatta områden. Nu öppnas vaccintiderna för de över 65 att själva boka via webben eller telefon i stället, vilket gör att vaccintakten kan öka. De som inte bokar in sig kommer att få en brevkallelse, men den kommer nu senare än vad den annars skulle ha gjort.
UNT har tidigare berättat att regionen har haft svårt att åter skala upp vaccinationstakten eftersom flera av de tidigare vaccinationslokalerna nu används för andra ändamål. Enligt den tidigare prognosen skulle man i Uppsala ha klarat av att ge alla över 65 erbjudande om en tredje dos i mitten av januari.
Nu räknar Region Uppsala med att redan i luciaveckan ha nått 80 procent av de äldre med en tredje dos, om invånarna utnyttjar de tillgängliga vaccintiderna. Det är den gräns som Folkhälsomyndigheten har satt för att gå vidare med en tredje dos till nästa grupp.
– När målet har preciserats till att nå 80 procent med en tredje dos har vi sett att det klarar vi till vecka 50. Tidigare har vi räknat efter hur lång tid det skulle ta att nå 100 procent i gruppen, säger Anna Gillman.
Exakt när och i hur stora grupper åt gången som ska släppas på i vaccinbokningen är dock inte bestämt ännu. Åtminstone några av de under 65 kommer förmodligen att kunna boka sin tredje dos före jul, tror Anna Gillman.
Förutom i regionens egna lokaler så ges den tredje dosen av flera privata kliniker med egna lokaler. Regionen har förlängt sitt kontrakt för vaccinationslokalen på Rapsgatan i Fyrislund och dessutom öppnat ytterligare en vaccinlokal i Gottsunda, där covidprovtagningen tidigare skett. Det innebär att det just nu finns två olika lokaler för vaccination vid Gottsunda centrum.
Fortfarande är det allra viktigaste enligt Anna Gillman att nå ut med den första och den andra dosen till dem som ännu inte vaccinerat sig. Där har kallelser nu skickats ut till nästan alla i gruppen 12–15 år. I övrigt är inflödet av nyvaccinerade relativt lågt. Och de hänvisas till att ringa och boka vaccintid i stället för att boka själva på webben.
Även om fler smittas när skyddet börjar avta är det fortfarande få som blir så allvarligt sjuka att de behöver sjukhusvård. I den senaste statistiken är det en covidpatient som får intensivvård i Uppsala län. Totalt vårdas 8 personer med covid på länets sjukhus, jämfört med 149 i fjol vid den här tiden. Signaler från resten av landet visar dock att andelen fullvaccinerade börjar öka även i intensivvården. Fortfarande är det dock jämförelsevis få patienter totalt.
De studier som har gjorts visar att en tredje vaccindos ger en kraftig boost i skyddet mot covid-19. Immunsvaret är också snabbare än efter de två första doserna. Någon exakt gräns efter hur lång tid en tredje dos ger ett ökat skydd går inte att säga.
– Inom 10–14 dagar har man ett jättestarkt immunsvar. Men kroppen svarar direkt på den tredje vaccindosen, säger Anna Gillman.
Hur länge den tredje dosen har effekt är också än så länge osäkert.