Både Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping har under en lång tid haft ett stort antal patienter som vårdats för covid. Något som medfört en stor press på sjukvården. UNT skrev i slutet av mars hur en 63-årig man blev tvungen att flygas till länssjukhuset i Kalmar på grund av platsbristen på intensiven. Region Uppsala kunde då bekräfta att redan veckan innan vårdades tre länsbor i andra regioner. Då hade totalt 28 personer folkbokförda i Uppsala län intensiv- eller intermediärvård för covid-19.
– Vi har nått maxtaket för vår kapacitet, och har därför bett om hjälp. Vi har nu fått positiva besked och räknar med att kunna omfördela patienter till andra delar av landet före helgen, säger nu hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler, i ett pressmeddelande.
Sjukvården har tidigare kunnat omfördela patienter till andra sjukhus men nu har alltså Region Uppsala bett om att få ytterligare stöd. Därför kommer flera covid-patienter under veckan flyttas till andra sjukhus i landet där trycket inte är lika stort. Tidigare har Mikael Köhler förklarat att man väljer ut patienter som är någorlunda medicinskt stabila. Därefter görs flytten av luftburen intensivsjukvård. Det gör att den medicinska kvaliteten är säkerställd.
– Alla överflyttar mellan avdelningar är en risk, det gäller även inom sjukhuset. Men vi har inte sett någon överdödlighet bland de patienter som vi flyttade i höstas.
Samtidigt har också studier visat på ett försämrat tillstånd hos Iva-patienter under och efter transporten, enligt Svenska intensivvårdsregistret.
Nu beskriver Mikael Köhler rådande läge som det värsta på länge när det gäller antalet inneliggande.
– Personalen har redan gett allt och det finns helt enkelt inte möjlighet att ta emot fler patienter med nuvarande resurser. Samtidigt vet vi inte om vi nått toppen i våg tre. Vi behöver ta höjd för att kunna ta emot ytterligare patienter, och därför intensifierar vi samarbetet. Alla som behöver intensivvård ska kunna få det.
Det är än så länge oklart hur många patienter som kommer att flyttas.
– Det kommer man nu att komma överens om i regionernas intensivvårdsnätverk. Vi är mycket tacksamma för det gensvar vi fått. Det finns en stor förståelse och vilja att hjälpa till, säger Mikael Köhler.