Den norduppländska familjen har ända sedan deras barn var nyfött efter orosanmälningar varit föremål för diverse olika åtgärder från kommunen, polisen och barn- och ungdomspsykiatrin i Region Uppsala.
Föräldrarna ska även själva ha sökt kontakt med olika myndigheter för att få stöd för att kunna hantera den medicinska diagnos som barnet lider av.
De senaste anmälningarna om barnet fick kommunen ta emot i början under 2020. Dessa handlade om att barnet inte varit i skolan under lång tid samt skulle ha övermedicinerats på grund av sin diagnos. Enligt föräldrarna höll de barnet hemma från skolan på grund av pandemin och att det fanns en sjukdomshistorik i familjen.
Efter de senaste anmälningarna genomfördes en utredning av kommunen där man sedan beslutade om ett omhändertagande och tvångsvård enligt LVU (lagen om vård av unga).
Från kommunens sida menar man att det nu åttaåriga barnet lever i en miljö som innebär brist på trygghet, stimulans och vägledning. Kommunen menar att det beror på att föräldrarna lider av bristande omsorgsförmåga på grund av fysisk och psykisk ohälsa.
Föräldrarna motsatte sig kommunbeslutet. Man överklagade också till förvaltningsrätten som nu tittat på ärendet.
Föräldrarna menade att vård på frivillig väg var tillräckligt. Efter att han granskat beslutet går nu domstolen på kommunens linje och beslutar om tvångsvård.