Regionen erkänner att vaccinbokningen är krånglig

Regionens ändrade strategi för vaccinbokningarna har fått många 65-åringar att rasa över krångliga webbsidor och bristande information. Regionens vaccinsamordnare håller med om att det är krångligt.

Margareta Öhrvall, vaccinsamordnare Region Uppsala, håller med om att webbsajten 1177 kan upplevas som krånglig.

Margareta Öhrvall, vaccinsamordnare Region Uppsala, håller med om att webbsajten 1177 kan upplevas som krånglig.

Foto: Emma Åhman

Uppsala län2021-12-09 17:09

Vaccinationerna med den tredje dosen segar sig uppåt. Men fortfarande står många vaccintider obokade, och det är tveksamt om Region Uppsala kommer att nå målet att denna vecka ha gett dos 3 till 80 procent av dem som är över 65 år. Enligt de siffror som regionen presenterade på tisdagen hade 58 procent i gruppen över 65 fått dos 3.

Många i gruppen över 65 har reagerat på att de utmålas som senfärdiga att boka vaccintid. "Dessa obegripliga hemsidor som gör oss mer gråhåriga än vi redan är", skriver en 73-årig kvinna i ett mejl till UNT.

En annan, som inte vill framträda med namn, berättar att hon efter mycket krångel lyckats boka en vaccintid på Rapsgatan, för att väl på plats mötas av timslånga köer i den stränga kylan, när de som bokat tid blandades med drop in-kön.

– Jag har inte fått information om att vi ska boka själva, det har långsamt sipprat ner genom bekanta. Det är så dåligt organiserat, så var det inte i somras, säger hon.

Margareta Öhrvall, regionens vaccinsamordnare, säger att de långa köer som uppstod utanför vaccinlokalen på Rapsgatan berodde på att drop in-kön hanterades fel.

– Det är inte helt lätt att förutsäga hur många som kommer på drop in. Vi har pratat om hur vi ska göra för att undvika det här i framtiden.

Hon håller med om att upplägget av webbplattformen 1177 är krånglig.

– Det är en nationell tjänst som vi inte kan påverka. Det är uppbyggt så att den regionala informationen når man inte i det inloggade läget, bara när man är utloggad ur tjänsten. Och det är krångligt, säger hon.

Vad säger du om att informationen om att alla ska boka tid inte har nått fram?

– Vi har hela tiden haft en strategi som bygger på att vi skickar ut brev med förbokade tider. När nu Folkhälsomyndigheten vill skynda på vaccinationerna av de äldsta så har vi med kort varsel fått ändra på den strategin. Det kan upplevas som otydligt.

Varför har ni inte skickat ut brev med information om hur man ska göra?

– Vi har annonserat och gått ut med information i olika kanaler. Men vi har inte skickat något brev. De brev vi skickar är med förbokade tider. Det arbetet fortsätter. De som av någon anledning inte bokar in sig för den tredje dosen kommer att få en kallelse så småningom. Men det kan dröja till januari innan alla fått en brevkallelse, säger Margareta Öhrvall.

Alla vuxna får tredje dos

Alla över 18 år rekommenderas en tredje dos vaccin mot covid-19. För personer över 65 år kan den tredje dosen ges minst fem månader efter den andra vaccindosen, för övriga minst sex månader.

När 80 procent av de över 65 fått en tredje dos kan regionerna börja med dem över 50 år samt personer i riskgrupp, enligt direktiv från Folkhälsomyndigheten. De strikta gränserna har dock mjukats upp, och det räcker med att tillräckligt många är bokade för att gå vidare till nästa grupp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!