Polisen har fått in anmälningar om misstänkta åldringsbrott i bland annat Tierp, Alsike och Uppsala. Vanligtvis ringer bedragaren upp och utger sig för att vara ett företag eller en myndighet. De kan exempelvis påstå att en beställning gått fel och därför behöver tillgång till brottsoffrets koder.
– I ett av de senaste fallen kom bedragarna sedan hem till den äldre personen och utgav sig för att vara en civilpolis som skulle hjälpa till, säger Arne Nolén, samordnare vid polisen i Uppsala.
Oftast riktar sig bedragarna till personer i 80 till 90-årsåldern i hopp om att bedragarnas falska påståenden ska skapa rädsla över att förlora pengar.
– De utsatta vill göra rätt, men det blir bara fel, fortsätter Arne.
Han menar att polisen aldrig hör av sig och ber om varken kortnummer eller koder. Problemet med de omfattande åldringsbrotten är den skam som offer ofta upplever efter att ha blivit utsatta.
– Det finns ett stort mörkertal där många varken vågar eller vill anmäla på grund av skam.
Enligt polisen rör det sig om cirka 280 åldringsbrott hittills i år, det kan jämföras med de cirka 234 anmälningarna som kom in fram tills augusti förra året.
Generellt sett är åldringsbrott ett konstant problem, men Arne misstänker att den senaste ökningen beror på att fler bedragare kan befinna sig i just Uppsalatrakten i nuläget.
– Det brukar röra sig om grupper som åker på bedrägeriturné innan de rör sig vidare i landet.