Ovanligt många som vabbar i höst

En sjukdomstopp bland barn och en återgång till att arbeta på jobbet för föräldrarna. Det är förklaringen till ett kraftigt ökat antal ansökningar om ersättning för vård av sjukt barn, vab, i höst.

Antalet ansökningar om vab har varit stort under hösten.

Antalet ansökningar om vab har varit stort under hösten.

Foto: Christine Olsson

Uppsala län2021-10-24 12:00

Vecka 40, några dagar in i oktober, gjordes drygt 3 000 ansökningar i Uppsala kommun om vab, det vill säga ersättning för vård av barn. Det var nästan dubbelt så många som under samma vecka både 2020 och 2019. Det här visar statistik från Försäkringskassan som UNT tagit del av.

Mönstret är detsamma i alla länets kommuner och för flera veckor under hösten. I exempelvis Östhammar gjordes under samma vecka 137 ansökningar 2019 och 170 ifjol. I år gjordes 338.

– Vi har ett högre inflöde nu. En förklaring är att vi har en utbredd förkylningsperiod och RS-smitta som kommit mycket tidigare och slagit mycket hårdare i år än tidigare. Många barn i förskoleåldern har varit sjuka och sedan smittat sina småsyskon, säger Andrea Kolk analytiker vid Försäkringskassan. 

UNT berättade tidigare i veckan att 16 barn vårdas på Akademiska sjukhuset och för RS-virus. Regionens smittskydd har också uppmanat familjer med riktigt små barn att hålla sig hemma så mycket det går.

Men det här är inte enda förklaringen. Ändrade mönster efter en lång tid av hemarbete kan också spela in. 

– Det vobbas nog inte i samma utsträckning som när pandemin härjade som värst eftersom fler har återgått till sin ordinarie arbetsplats, säger Andrea Kolk.

Att vobba har blivit ett uttryck i folkmun för att vårda barn hemma samtidigt som man jobbar, vilket gått när arbetsplatsen varit förlagd till hemmet under pandemin.

– Kanske har många tröttnat på att jobba samtidigt som barnen är hemma och är sjuka. Kanske är också barnen sjukare nu än under pandemin då barn var hemma med väldigt milda symtom. Är de sjukare är det svårare att jobba samtidigt, säger Andrea Kolk. 

Nya rutiner under pandemin i fjol skulle ju kunna tänkas förklara ökningen av vabbansökningarna i år – om man bara jämförde med samma tid 2020.

– Men att vi har en sjukdomstopp blir ju helt klart när man jämför med 2019, som inte var ett pandemiår. Årets topp är betydligt högre, säger Andrea Kolk.

För henne och andra på Försäkringskassan statisk- och analysavdelningar är det viktigt att hålla koll på statistiken inte minst för att myndigheten ska kunna sköta sin service på bästa sätt. Föräldrar behöver få sina pengarna.

 – Vi måste ju se till att vi har rätt resurser och bemanning för att hantera toppar. De som sökt ska få pengarna i tid, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!