Med sina 9,3 minusgrader nådde Uppsala sin hittills lägsta temperatur i år natten mellan den 21 och 22 mars.
– Det är den kallaste temperaturen vi haft den här säsongen och det är väldigt ovanligt att den lägsta temperaturen uppmäts i mars. Framför allt så här sent i mars, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.
Men kylan höll inte i sig särskilt länge. Redan natten efter det kallaste dygnet balanserade temperaturen på nollstrecket och överlag har mars varit varmare än vanligt, noterar meteorologen.
– Det har ofta varit tre fyra grader varmare än normal sett till medeltemperaturen, säger han.
Medeltemperaturen har legat på 2,8 grader, vilket är något högre än föregående månad som till skillnad från slutet av mars gav försmak på våren. Den meteorologiska våren inföll redan 15 februari, vilket inte hänt under de senaste 19 åren.
Den varmaste marsdagen, 26 mars, bjöd på 12,8 grader. Vilket dock inte är ovanligt för tiden på året, enligt Jon Jörpeland.
– Det händer ganska ofta att vi kommer upp i den temperaturen. Under 2000-talet har vi till och med kommit upp i 20 grader i mars. Enstaka dagar i mars har vi också kommit upp i över 15 grader. Sett till maxtemperatur sticker det inte ut, säger han.
När det gäller nederbörden var det också en ganska normal marsmånad, berättar meteorologen. Det föll totalt 24,1 mm regn, snö eller hagel i mars, framför allt under de tre första dygnen.
Uppsala sticker inte ut gällande vare sig nederbörd eller temperaturer.
– Det har varit relativt likt i stora delar av Svealand. Även grannlän har upplevt liknande väderförhållanden under mars, säger Jon Jörpeland.
Och blickar vi framåt mot april stiger temperaturen och SMHI har utfärdat en varning om risk för gräsbränder i Uppsala och flera andra regioner. De första gräsbrandsriskerna i landet utfärdades redan 24 februari i år, vilket är något tidigare än genomsnittet.
– När det väldigt soligt och rätt varmt och torrt finns risk att fjolårsgräs fattar eld. Men risken för gräsbränder skiljer sig från dag till dag. När det är mer moln på himlen eller passerar skurar minskar risken, säger Jon Jörpeland.
I Uppsala finns ingen mätstation för soltimmar, men sett till hela östra Svealand har soldyrkarna haft en hel del att glädjas över. I Stockholm uppmättes 166 soltimmar i mars. Det normala brukar ligga runt 135 timmar.