Oro över vargläget: "Folk kan ta saker i egna händer"

Vargarna växer i antal, har blivit mer orädda och kommer närmare samhällen på landsbygden. Uppländska bönder är oroliga: "Sköter man inte om problemet blir ilskan stor, folk kan börja skjuta," menar de.

"Vi vill satsa extra mycket för hjärtlandet, det vill säga landsbygden," säger riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) som här hälsar på fåren. Under året har det rivits omkring 80 får i Hebytrakten.

"Vi vill satsa extra mycket för hjärtlandet, det vill säga landsbygden," säger riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) som här hälsar på fåren. Under året har det rivits omkring 80 får i Hebytrakten.

Foto: Jeanina Santiago

Uppsala län2021-12-18 20:00

På uppfarten till fårbonden Lars Jansons hus i Tärnsjö står flera bilar. Snön och den hala vägen in i skogen avskräcker inte hans besökare. Lantbrukare från Heby är där för att möta KD-politiker och berätta om sin ständiga oro över vargarna. De lever nämligen nära ett vargrevir, det så kallade Siggeforareviret. Och under året har det rivits omkring 80 får i Heby. 

Senast i september drabbades Lars Jansons får – igen – av ett vargangrepp. Ilskan hörs i hans röst. 

– En varg klipper och river upp tackans mage. Den går sen mot lungpartiet och äter även hjärtat. Har tackan tur går pulsådern av och den dör direkt. Har den otur kan den fortfarande springa runt, berättar Lars Janson. 

Sällskapet runt hans köksbord skakar på huvudet. 

Fåren som klarat ett angrepp blir fortsatt rädda. De kan stå i timmar utan att röra sig, som en försvarsmekanism.

– Det blir en hög stressnivå hos djuren, något som är svårt för ägarna att hantera. Och detta påverkar även köttkvaliteten, säger Lars-Henrik Säfström, som äger det lokala slakteriet Faringe kött och slakt i Huddunge. 

undefined
"Vargproblemet påverkar mitt företag rejält," säger Lars-Henrik Säfström, som äger det lokala slakteriet, Faringe kött och slakt i Huddunge.

Angreppen på böndernas djur slår även hårt mot Lars-Henriks slakteri. Planer på att utveckla verksamheten blir svårare att genomföra. Och han är inte ensam. Den ekonomiska osäkerheten hos lantbrukarna är påtaglig. Lönsamheten har blivit tuffare med tanke på höjda priser på bland annat diesel (till traktorer) och el. En del verksamheter har redan avvecklats, och en del funderar på att lägga ner. 

Lantbrukarna är inte bara oroliga över försörjning och ekonomi. De är rädda för sin familjers säkerhet.

– Det känns otryggt att gå i skogen själv, säger Christina Åhlenius, som också är med på mötet. 

undefined
Christina Åhlenius tycker inte att det känns bra att gå i skogen själv som läget är nu.

De känner idag oro över att vandra med hundar i skogen eller låta barnen cykla från och till skolan. Till och med den populära vandringsleden Upplandsleden känns inte trygg, där har vargar dykt upp. 

– Vargarna är inte rädda längre, menar de.

Det innebär också påfrestningar för hästnäringen, vilket är känsligt för Heby som kommun. 

Mittemot lantbrukarna sitter KD-riksdagsledamoten Mikael Oscarsson, Uppsalas kommunalråd Jonas Segersam och före detta riksdagsledamoten Staffan Danielsson, som i våras bytte från centerpartiet till kristdemokraterna. 

KD-trion har varit ute på turné i fyra Upplandskommuner: Enköping, Tierp, Uppsala och Heby för att träffa bygdens folk. Trion håller med lantbrukarna – och vill minska antalet vargar i landet till 170 stycken.

undefined
"Vi behöver få ner vargtalet till 170," säger KD-riksdagsledamoten Mikael Oscarsson. Lantbrukaren Viktor Larson (t v) håller med: "Vargarna måste bli rädda för befolkningen."

Egentligen är det inget nytt mål. Redan 2013 har majoriteten i riksdagen slagit fast att det ska finnas 170–270 vargar i Sverige. Naturvårdsverket lade till ytterligare 30 vargar. Men sen dess har antalet ökat och antalet varger är nu uppåt 500 – alldeles för många, enligt de på mötet. 

– Problemet är att man inte följer riksdagens beslut. Det finns många ineffektiva myndigheter som inte utför sitt uppdrag, säger Jonas Segersam. 

– Alltför många tjänstemän är vargvänliga. Det är dags att på riktigt lyssna på folk som lever på landsbygden, det som vi kallar för hjärtlandet, säger Staffan Danielsson. 

undefined
"Vi vill se en levande landsbygd. Men det som händer nu är motsatsen: det blir inte svenskt lammkött, inga råvaror till slakteriet, det är fruktansvärt. Därför ska det skjutas mer vargar i Sverige," säger Staffan Danielsson.

Mikael Oscarsson betonar att de inte är varghatare:

– Vi tycker att vargarna ska finnas, men de ska kontrolleras, annars skapar de olyckliga problem. Det finns ju risk att folk tar saker i egna händer. 

undefined
Ska man ha levande landsbyg ska folk i bygden känna sig lugna och trygga, menade deltagarna på mötet.
Så tycker partierna

Riksdagspartiernas syn på vargantalet:

KD, M och C anger 170 vargar som mått. 

S har ett referensvärde på 200 vargar.

SD vill ned till mitten av intervallet 170–270 vargar.

V har ett referensvärde på uppåt 270 vargar.

L och MP: oklart 

Källor: Jägarförbundet och Jaktjournalen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!