Odlingsglädje och tävling lockade många till Botaniska

Tävla om den roligaste rotfrukten, ställa ut sin finaste pelargon eller köpa växter och grönsaker från lokala odlare. Det var några av aktiviteterna som besökarna kunde ägna sig åt i Botaniska trädgården på söndagen.

Simon Eek, 5 år, hade gjort ett eget trädgårdshjul som hjälper till att bestämma vilken grönsak man ska äta.

Simon Eek, 5 år, hade gjort ett eget trädgårdshjul som hjälper till att bestämma vilken grönsak man ska äta.

Foto: Malin Jansson

Uppsala län2021-09-05 20:32

Botandagen arrangeras varje år och innehåller allt från växtmarknad och odlartävling till mat- och hantverksmarknad. Efter ett uppehåll på grund av pandemin var det dags igen under söndagen.

– Det är så roligt att vi kan göra det här igen. Det har varit lite skräckblandad förtjusning eftersom vi inte har vetat hur många besökare det blir och hur det kommer gå att hålla avstånd. Men vi har sett till att ha långt mellan marknadsstånden och har besöksvärdar som hjälper till om det behövs, säger Lotta Saetre, kommunikatör för Uppsala linneanska trädgårdar.

undefined
Lotta Saetre, kommunikatör för Uppsala linneanska trädgårdar, var glad att Botandagen äntligen kunde genomföras igen.

En av de som kommit till Botaniska trädgården var Caroline Eek, som passade på att ställa upp i Uppsala trädgårdssällskaps odlartävling.

– Det här är en bifftomat som heter Monte Rosa. Vi stötte på dem när vi var i Portugal och tog hem frön, och nu är det tredje året som vi odlar dem, säger hon, och visar upp ett fat med röda, klyftiga tomater nästan lika stora som pumpor.

Just de här tomaterna såddes i februari, och Caroline Eek berättar att det ligger en del jobb bakom slutresultatet.

– Jag vårdar plantorna ömt hela våren och har dem inomhus tills frostrisken är över. Sen har jag tomaterna utomhus i varma lägen i alla väder, i stora krukor med ungefär 30-40 liter jord.

undefined
Caroline Eek ställde upp i odlartävlingen med bifftomater av sorten Monte Rosa.

Även hennes son Simon Eek, 5 år, ställde upp i odlartävlingen. Han hade bland annat gjort ett eget trädgårdshjul som hjälper till att bestämma vilken grönsak man ska äta.

– Odling är en stor del av vårt liv och vi brukar försöka involvera barnen. Jag brukar låta dem välja vad vi ska odla och sätta sådant som växer snabbt, så att det händer något ganska fort. Solrosor är till exempel väldigt tacksamt att odla, och pumpor, säger Caroline Eek.

undefined
Simon Eek, 5 år, hade gjort ett eget trädgårdshjul som hjälper till att bestämma vilken grönsak man ska äta.

En annan av aktiviteterna på Botandagen var den nationella pelargonutställningen i Orangeriet, där pelargoner i olika färger, former och storlekar bedömdes i totalt 14 olika klasser. Förutom en vinnare i varje klass utses en Best in Show av alla pelargoner som ställs ut.

– Idén kommer från England där de har årliga pelargontävlingar. Det finns regelverk som man ska följa, till exempel att man inte får ha för stora krukor. Andra saker som vi tittar på är bland annat blomningen, bladverket och helhetsintrycket, säger Veronica Olsson, ordförande i Svenska pelargonsällskapet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!