Det är i naturreservatet Florarna som sträcker sig över delar av Tierps och Östhammars kommuner som ett nytt, revirmarkerande vargpar har konstaterats.
– Sedan flera år har vi haft en tik som rört sig i det området. Nu har hon fått sällskap av en hane och bildat ett revir, säger Anders Johannesson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala län.
Enligt Anders Johannesson rör det sig om en för den svenska vargstammen genetiskt viktig F1-avkomma som vandrat från Norge. Den norska varghanen har i sin tur sitt påbrå från Finland. Några valpar har dock inte konstaterats i området.
I reviret Tinäset, som bland annat ligger i Heby kommun, har det dock skett en föryngring.
– Där har vi en familjegrupp med valpar sedan i somras. Det är fortfarande oklart hur många valpar det handlar om, säger Anders Johannesson.
I det på senare år mest omtalade vargreviret i länet – det i Siggefora – har det varit betydligt lugnare i år. Där har vid flera tillfällen fötts valpar och antalet vargar i reviret har vissa år varit stort. Under 2023 spårades minst 10 vargar tillsammans vid ett tillfälle.
– Där ser vi att den genetiskt viktiga hanen i området nu har fått sällskap av en ny hona efter den som försvann från reviret förra året. Så vi har ett revirmarkerande par där, men inga tecken på valpar, säger Anders Johannesson.
Antalet inrapporterade observationer från Siggefora har varit betydligt färre den här vintern jämfört med hur det sett ut de senaste åren. Till Skandobs, e-tjänsten där allmänheten kan rapportera observationer om bland annat björn, lo och varg, har det bara kommit enstaka noteringar från Siggefora.
– Vargparet tycks ha hållit sig mycket mer i skogsterräng i stället för på jordbruksmark, säger Anders Johannesson.
Var kan alla andra vargar från reviret tagit vägen?
– Det vet vi inte, men vargar kan röra sig över mycket stora ytor. Det är revbildningen i Florarna ett exempel på, där hanen vandrat in från Norge.
Den årliga inventeringen av varg i länet pågår fram till 31 mars. Anders Johannesson välkomnar alla att rapportera in till Skandobs om man ser varg och lodjur, eller spår av dem.
– Allmänhetens iakttagelser är en jättestor hjälp. Vi har inte alltid möjlighet att följa upp alla utan vi måste värdera vilka som är viktigast. Den gångna helgen fick vi till exempel in 40 observationer om lo och varg. Det är fler än vi hinner kontrollera, säger han.