Nybildade "Lokala partier" – så satsar de inför valet

Likvärdig kollektivtrafik, vård och infrastruktur är frågor som det nya partiet Lokala partier i Uppsala län vill satsa på i Region Uppsala.

Grundarna av det nya regionala partiet Lokala partier i Uppsala län, här utanför regionens hus i Uppsala. Från vänster: Lennart Lundberg, Lars Holmgren, Anneli Löfling, Mona Hansson, Owe Fröjd och Tuija Rönnback.

Grundarna av det nya regionala partiet Lokala partier i Uppsala län, här utanför regionens hus i Uppsala. Från vänster: Lennart Lundberg, Lars Holmgren, Anneli Löfling, Mona Hansson, Owe Fröjd och Tuija Rönnback.

Foto: Per Elfström

Uppsala län2021-10-18 16:00

Under fredagen kunde UNT rapportera att företrädare för lokalpartierna Knivsta.nu, Bålstapartiet, Boa i Östhammar, Nystart Enköping, Kommunens väl i Älvkarleby och en representant från Uppsala kommun bestämt sig för att gemensamt ställa upp i valet till regionfullmäktige i Uppsala län.

Det nya partiet kommer enligt Lennart Lundberg (Knivsta.nu) att vara partipolitiskt obundet och heta Lokala partier i Uppsala län.

– Vi hoppas på att i regionpolitiken kunna hjälpas åt att föra fram frågor som är viktiga för våra kommuners invånare, säger Owe Fröjd (Bålstapartiet), en annan av grundarna.

– Det är inte ett så "flashigt" namn dock, säger han vidare och skrattar.

Utifrån hur många länsbor som röstade på dessa partier i förra valet så kan det nya partiet få cirka två till tre mandat i regionen.

– Ja, utifrån hur många röster vi har i kommunvalet så kan det bli så, men vi satsar förstås på ett så bra val som möjligt, säger Lennart Lundberg, ordförande för gruppen.

I Tierp och Heby finns idag inga lokalpartier, men det finns chans att det startas sådana igen. I sådana fall kanske de också kommer ingå i det länsövergripande samarbetet.

I länets mindre kommuner, speciellt i utkanten av länet, är det många invånare som anser att regionens resurser behöver fördelas bättre.

– Håbo kommun brukar på skämt kallas för "blindtarmen på hörnet i regionen". Ingen vet vad de ska ha den till. Men nu vill vi ändra på det, så att resurserna fördelas ut på ett mer rättvist sätt över hela länet, säger Owe Fröjd.

Frågor som han kommer kämpa för är att regionen ska öka valfriheten genom att starta även en "landstingsdriven" vårdcentral i Bålsta och att väg 263 byggs rakt över vattnet mot Sigtuna-Arlanda, istället för runt Erikssund.

– Jag vill också bidra till att samarbetet mellan UL och SL förbättras. Vårt förslag är att det ska byggas en pendeltågsstation till i västra Bålsta plus en stor pendlarparkering för att lösa krisen som kommer uppstå då logistikparken öppnar, säger Owe Fröjd.

Lennart Lundberg (Knivsta.nu) är inne på samma frågor för Knivsta kommuns del.

– Det är svårt att påverka infrastrukturfrågor lokalt. Vi för dialoger men sedan fattas besluten av regionen. Vi kommer att arbeta för bättre kommunikationer och cykelvägar i Knivsta. Även vården är viktig att utveckla för våra invånare, säger Lennart Lundberg.

I Knivsta finns planer på ett närvårdscentrum, något som det nya partiet kommer försöka få till så snart som möjligt.

– Ja, vården behöver komma närmare invånarna, tycker Lennart Lundberg.

Just vården är enligt grundarna en viktig fråga i alla länets delar.

– Att bevara Enköpings lasarett som faktiskt finns utanför Uppsala är ett exempel. Att det bevaras men också utvecklas, säger Tuija Rönnback (Nystart Enköping).

Konkreta samtal om partibildandet har pågått i ungefär ett halvår. 

– Första gången vi träffas fysiskt! Tidigare har det varit zoommöten. Det går att bilda ett parti även om man inte träffas, säger Tuija Rönnback. 

Partigrundandet bottnar i att de är på samma våglängd politiskt och att de samtliga vill göra större skillnad för sina respektive kommuner.

– Istället för att ha en toppstyrd politik så kan vi som har erfarenhet av arbetet på kommunal nivå ta de åsikter och röster vi har med oss därifrån och föra upp dem på regional nivå, säger Anneli Löfling.

Regionfullmäktige

Mandatfördelningen i regionfullmäktige styr det antal ledamöter ett parti får i styrelser, nämnder och beredningar samt fördelningen av poster som ordförande, förste- och andre vice ordförande. Mandatfördelningen i Region Uppsala ser ut som följer:

V: 7
MP: 4
L: 5
M: 13
S: 20
C: 7
KD: 6
SD: 9

Under mandatperioden 2019–2022 styrs Region Uppsala av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. Tillsammans samlar de 35 av 71 mandat.

Källa: Region Uppsala

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!