Nya deltavarianten borta i Uppsala län

Den muterade delta-plusvarianten, som visat sig kunna smitta även vaccinerade, är för tillfället borta i Uppsala län. Den har konkurrerats ut av andra luftvägsvirus, enligt Mats Martinell på provtagningsenheten.

Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare på provtagningsenheten, säger att andra luftvägsvirus har konkurrerat ut det nya deltaviruset.

Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare på provtagningsenheten, säger att andra luftvägsvirus har konkurrerat ut det nya deltaviruset.

Foto: Sofia Nahringbauer

Uppsala län2021-09-10 20:30

Uppsala län var först i landet att rapportera om den deltavariant som kallas E484Q. Därefter har totalt 32 fall hittats i länet som knutits till sex olika smittkedjor. Det som oroat är att flera som smittats av den nya varianten har varit vaccinerade, även om ingen av dem blivit så allvarligt sjuk att de behövt sjukhusvård.

Nu verkar det som om denna virusvariant åtminstone för tillfället är borta i länet.

– Vi har inte fått in något nytt fall den här veckan, säger Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare vid provtagningsenheten.

Innebär det att faran är över för den här mutationen nu?

– Nej, det kan man nog inte säga. Själva mutationen kommer säkert att dyka upp i några provsvar. Och jag hoppas att vi även då kommer att lyckas spåra och förhindra smittspridning lika framgångsrikt som nu.

Enligt Mats Martinell är det en kombination av noggrann smittspårning och att viruset haft svårt att hävda sig mot andra mer smittsamma luftvägsvirus som spridits samtidigt som varit nyckeln.

– Det är väldigt ovanligt att man blir smittad av två luftvägsvirus samtidigt. Min teori, utan att vara virolog, är att när immunförsvaret är aktiverat så inaktiveras virusen snabbare och kan inte orsaka sjukdom på samma sätt. När vi letade efter den här tog vi alla möjliga luftvägsprover samtidigt. Och i inget av proverna var det två virus samtidigt.

Man räknar med en ökad smitta när restriktionerna släpps, men att det inte får så stora effekter i vården eftersom riskgrupperna är vaccinerade. Vid hur höga nivåer hinner ni fortfarande sekvensera alla positiva prover för att hitta nya virusvarianter?

– Jag vet inte var taket ligger, men vi strävar efter att klara sekvenseringen av alla positiva prover ett tag till. Det man annars får göra är att plocka ut dem där man ser avvikande spridningsmönster eller många vaccingenombrott och sekvensera dem först.

– Men det här är en jättebra fråga. I beslutet att släppa på restriktionerna har man inte kopplat det till en plan för hur man ska hantera den ökade smittspridningen. Ska ambitionen vara att minska smittspridningen så gott vi kan behöver man intensifiera och skala upp smittspårningskapaciteten. Eller ska man låta det sprida sig och hoppas att vaccinet skyddar och agera först när sjukhusinläggningarna ökar? frågar Mats Martinell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!