Vargen kommer från Långbogenreviret i Östergötland och har troligtvis varit i de östra delarna av Uppsala län sedan 2021. Det konstaterar länsstyrelsen efter att ha sammanställt den årliga inventeringen av stora rovdjur i länet.
– Vi kommer att följa upp det för att se om det blir ett nytt vargrevir, eller om det blir så att hon inte hittar en hane och springer vidare, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala län.
Hur stor är sannolikheten att det blir ett nytt revir?
– Jag har inga siffror på det, men när en tik slår sig ner och börjar revirmarkera är det ganska vanligt att det också dyker upp en hane och att de blir ett revirmarkerande par. Och en hane och en tik som revirmarkerar räknas som ett vargrevir.
Om hon skulle hitta en hane, vad innebär det för reproduktionen av varg och vargstammen i stort?
– Det beror helt på vilken hane det är. Om det är en genetiskt viktig varg kan det vara betydelsefullt att de generna sprids vidare, men ett vargrevir har inte så stor betydelse för vargstammen. Däremot påverkar det hur många vargar vi har i länet, och de som bor och lever i området.
Sedan 2016 finns det en revirmarkerande vargtik öster om Tierp och inventeringen visar att hon fortfarande håller till mellan Tierp och Gimo. Under åren som vargtiken varit i länet har länsstyrelsen inte kunnat se att hon hittat en hane att para ihop sig med.
– Det är ganska ovanligt och vi har ingen bra förklaring till varför just hon väljer att vara själv. När vargar är ensamma kan det bero på att det inte finns andra vargar i området, men i det här området finns det vargar som springer förbi, säger Sebastian Olofsson.
Under årets säsong har det även spårats vargar från Igelsjönreviret, ett vargrevir som främst finns i Gävleborg, Dalarna och Gästrikland.
– Vi har fått bekräftat att vargarna som finns i Igelsjönreviret även springer in i Uppsala län ibland. Det vi ser när det gäller vargpopulationen generellt är att den sprider sig både söderut och österut, där den inte spridits tidigare.
I Siggeforareviret, som ligger helt i Uppsala län, filmades sex vargvalpar i augusti 2021. I oktober filmades tolv vargar vid samma tillfälle och troligtvis var det både föräldradjur, fjolårsvalpar och årsvalpar. Under inventeringen har länsstyrelsen konstaterat att alla fyra valpar som föddes år 2020 har vandrat ut, tre till Gävleborgs län och en till Västergötland. Som mest har åtta vargar spårats på snö och av dessa är två föräldradjur, fem årsvalpar och en fjolårsvalp (som senare vandrade ut ur länet).
Under inventeringsperioden 1 oktober 2021 till 31 mars 2022 återfanns 1,25 familjegrupper/föryngringar, det vill säga där det har fötts valpar det senaste året, av varg i Uppsala län. Det motsvarar cirka 12,5 vargar, enligt länsstyrelsens beräkningsmodell, och är en liten ökning från året innan. Då fanns en familjegrupp/föryngring i länet. Ökningen beror på att vargarna från Igelsjönreviret spårats väster om väg 56 nära Västmanland.
I Skandobs, där allmänheten kan rapportera in rovdjursobservationer, kom det under årets inventeringssäsong in 319 observationer av varg i länet. Vid 55 av dessa kunde länsstyrelsen bekräfta att det rörde sig om varg. Det kan jämföras med 221 observationer året innan, varav 46 bekräftades röra sig om varg.