Det var runt klockan sju på tisdagskvällen som rymdstenen observerades över Hållnäshalvön för att sedan brinna upp i höjd över Berkinge i Östhammars kommun.
– Det var en rymdsten på två kilo som syntes i sju sekunder innan den brann upp, säger Kjell Olausson från föreningen Örebro Astronomi.
Örebro Astronomi och flera andra astronomiföreningar i Sverige, Norge och Finland samt Uppsala universitet ingår i ett kameranätverk som följer vad som händer på himlavalvet och vilka stenar som kommer in i atmosfären.
– Bedömningen är att det inte handlar om en meteorit utan en kondrit som är en annan typ av rymdsten. Vi brukar se ett tiotal stenar av den här typen över Sverige årligen, förklarar Kjell Olausson.
Så här såg det ut i höstas när en rymdsten lyste upp himlen över Uppland:
Kommentarerna kring fenomenet har varit många på sociala medier. Flera personer på Hållnäshalvön har uppgivit att man hört smällar och känt krutrök.
– Det här är inget ovanligt och det kan vara skrämmande att uppleva någonting sådant här.
Enligt Kjell Olausson rörde sig kondriten in över Hållnäshalvön i en flack bana norrifrån. I ett första läge syntes den på drygt 6 mils höjd för att sedan brinna upp på 2,6 mils höjd.
– De beräkningar som gjorts tyder på att det handlar om en sten med ett par kilos vikt med ett för oss okänt kemiskt innehåll.
I november förra året syntes ett ljussken från en nio ton stor meteorit över Uppland. Senare hittades delar av den rymdstenen i Ådalen utanför Enköping.
Geologen Andreas Forsberg letar rymdsten utanför Enköping: