Neddragning av bussar även efter pandemin

Covid-pandemin har inneburit stora intäktstapp för kollektivtrafiken i länet. Nu presenterar Region Uppsala förslag på hur busstrafiken ska bantas även efter pandemin.

Region Uppsala måste spara på busstrafiken, enligt ett beslut från politikerna. Nu finns fem olika förslag för politkerna att ta ställning till.

Region Uppsala måste spara på busstrafiken, enligt ett beslut från politikerna. Nu finns fem olika förslag för politkerna att ta ställning till.

Foto: UNT arkiv

Uppsala län2021-06-20 21:00

Enligt uppdraget från politikerna ska kostnaderna för kollektivtrafiken minskas med 10 miljoner årligen som en kompensation för pandemitappet. Nu har förvaltningen tagit fram sparförslag som ska gälla från tidtabellsskiftet i december 2021, det vill säga även efter att pandemins restriktioner enligt Folkhälsomyndighetens bedömning inte längre ska behövas.

I förslaget från tjänstepersonerna finns fem olika sparförslag som har kombinerats och paketerats på olika sätt i ett antal sparpaket.

Två av förslagen finns med i samtliga sparpaket: att avveckla 898 mellan Enköping och Kista via Bålsta samt att glesa ut trafiken på expressbussen mellan Västerås och Enköping till entimmestrafik i juni 2022 när Mälartåg börjar köras mellan Västerås och Uppsala. Dessa två förslag ska sedan kombineras med ett eller två av ytterligare tre förslag: att avveckla expressbuss 770 mellan Storvreta och Uppsala, att dra in trafiken mellan Enköping och Uppsala på linje 774 på kvällar och helger, eller att glesa ut trafiken på stadsbusslinjerna 4, 5 och 9 under lågtrafiktid.

Totalt beräknas det kunna ge besparingar på mellan 9 och 12 miljoner kronor årligen, beroende vilket av sparpaketen som politikerna i trafik- och samhällsutvecklingsnämnden väljer. Beslutet fattas vid ett möte under måndagen den 21 juni.

I underlaget räknar regionen med att antalet resenäreräven framöver kommer att vara cirka 15 procent lägre än före pandemin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!