Nationell hjälp för våldsutövare: "Våga prata om det"

"Vi måste våga börja prata om våldet", säger Sabina Carlsson, regional samordnare för arbetet mot mäns våld mot kvinnor vid Länsstyrelsen Uppsala län. Nu blir telefonlinjen Välj att sluta, som erbjuder hjälp till våldsutövare, nationell.

Telefonlinjen Välj att sluta blir nu nationell, och Länsstyrelsen i Uppsala erbjuder flera hjälpalternativ. Bilden är arrangerad.

Telefonlinjen Välj att sluta blir nu nationell, och Länsstyrelsen i Uppsala erbjuder flera hjälpalternativ. Bilden är arrangerad.

Foto: Anders Wiklund/TT

Uppsala län2021-02-16 18:00

För två år sedan startade telefonlinjen Välj att sluta med syfte att hjälpa personer som vill sluta utöva våld mot sin partner. Då var det ett pilotprojekt i Stockholm och Skåne, nu blir telefonlinjen nationell.

– Vi ska inte bara arbeta med de våldsutsatta, utan också de som utövar våldet, säger Sabina Carlsson.

De första 19 månaderna tog Välj att sluta emot runt 440 samtal från personer som behövde hjälp. Majoriteten som ringer är män. Tanken är att man ska kunna ringa stödlinjen för att få stöd och hjälp med information om vart du som våldsutövare kan vända dig. De som tar samtalen kommer nu vara bättre insatta i hur du får hjälp i just din kommun. I Uppsala fokuserar länsstyrelsen på att se till att rätt kontakter och kommunikation finns tillgängligt för den som behöver.

– Under hösten ska vi starta upp ett nytt nätverk där fokus blir på de som arbetar med våldsutövare, säger Sabina Carlsson.

Sedan dag ett när Välj att sluta startade har det ringt personer i behov av hjälp, många som aldrig sökt hjälp tidigare. Att fortsätta uppmärksamma personer om att hjälp finns att få, och hur man får den, är en del av planen. 

– Vi har mycket information i sociala medier, i Stockholm har det funnits reklam i tunnelbanorna. Vi behöver prata om att det finns hjälp att få, säger Sabina Carlsson. 

I Uppsala finns flera alternativ för den som behöver hjälp. Bland annat finns Mottagningen mot våld i nära relationer som arbetar med behandling av våldsutövare samt kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt finns också för att uppmärksamma våld i unga relationer. Sabina Carlsson belyser att våld tar många olika former, som psykiskt och fysiskt.

– Vi måste våga börja prata om våldet, säger Sabina Carlsson.

Telefonlinjen Välj att sluta har sedan start drivits av Länsstyrelsen Stockholm och Manscentrum Stockholm i samarbete med Länsstyrelsen Skåne. Personalen som tar emot samtalen är utbildad och erfaren, och alla som ringer är anonyma. Det mest effektiva sättet att ta sig ur sitt våldsamma beteende är att gå behandling, går det att läsa på Välj att slutas hemsida.                                                                                                 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!