Det är högt tryck på coronatester i länet just nu. Fredrik Settergren är provtagningsansvarig vid Nära vård och hälsa, Region Uppsala, och han menar att detta beror på den ökade smittspridningen.
– Senaste veckan var det 330 nya coronafall i Uppsala. Trots att vi tog ungefär lika många prover för några veckor sedan var de bara 50 av de testade som bar på smittan, säger han.
Enligt honom är utvecklingen i antal smittade i länet dramatisk. Nu uppskattas 7,3 procent av alla som gör testet i Uppsala län ha covid-19. För några veckor sedan låg den siffran på 1 procent.
Idag görs 1 200 tester per dygn i Uppsala. Sammanlagt finns upp till 800 bokningsbara tider varje dag på 1177 för dem som behöver testa sig.
– Just nu ökar antalet personer som bokar testtider och personer som fångas upp efter smittspårning.
Nyligen öppnades en fjärde station vid Kungsgärdet och på tisdag planerar Regionen att öppna en station i Gottsunda. Idag finns det även stationer i Tierp, Enköping, Östhammar och Bålsta.
Den stora begränsningen just nu är inte hur många tester man kan utföra, utan resurserna som finns för att analysera testerna.
– Vi slår i taket just nu. SVA och mikrobiologen kan inte möta efterfrågan. Vi måste säkra upp att det här steget i kedjan kan ta hand om analyserna innan fler stationer öppnas.
En "coronabuss" kan bli ett alternativ för att kunna testa fler personer i framtiden.
– Att ha en buss som kan flyttas och åka dit man behöver nå ut till personer kan bli nästa steg.
Hur ska man göra för att få en tid för coronatestning?
– Man måste man vara inne och titta ofta. Tider läggs ut löpande varje timme och man kan boka max tre dagar i förväg. I slutet av veckan finns det inte lika många tider som i början av en ny vecka, säger han.
Enligt Fredrik Settergren är det fortsatt viktigt att man försöker boka en tid snarast möjligast om man har symtom. Han menar att hushållssmitta är den största risken.
– Om någon i ens närhet har testat positivt bör man ha en låg tröskel för att testa sig själv.
Han belyser även vikten att fortsätta ta ansvar.
– Vi måste fortsätta hålla avstånd och minimera risken för smitta. Vi gör allt vi kan och befolkningen måste göra allt de kan också, säger Fredrik Settergren.