– Det var inte ett lätt beslut, men det var rätt beslut att avsäga sig platsen i kommunfullmäktige, säger Ivonne Arvidsson från Östervåla.
Hon arbetade som distriktssjuksköterska när hon fick erbjudandet att stå på valsedeln i Heby kommun för Socialdemokraterna i kommunvalet 2018. Men nästan samtidigt som hon blev vald fick hon erbjudandet om att börja som chef på vårdcentralen i Östervåla.
– Jag ville jobba med vård- och omsorgsfrågor eftersom det intresserar mig. Jag har jobbat som både vårdbiträde och sedan sjuksköterska. Men när jag fick möjligheten att bli chef på vårdcentralen så kände jag att det inte passade, säger Ivonne Arvidsson (S).
Hon är inte den enda valda politikern som sagt upp sitt politiska uppdrag. Totalt i Sverige har 1 500 kommunfullmäktigeledamöter som valdes under kommunvalet 2018 frånträtt sina politiska uppdrag. Nästan var tredje av de 1 500 satt på socialdemokratiska mandat – 469 stycken. Den kommun där flest avgått i Uppsala Län är Heby kommun – nio personer.
Av de nio satt tre för Sverigedemokraterna, två för vänsterpartiet, en för Socialdemokraterna, en för Centerpartiet, en för Moderaterna och en för Liberalerna.
Skälen till att avstå från förtroendeuppdrag är många. Några säger upp sina uppdrag för att de flyttar från kommunen de har uppdrag i. Andra kan ha hälsoskäl som gör det svårt att prioritera politiken.
Knivsta har minst antal uppsagda förtroendeuppdrag i länet - två stycken.