Utredningen har varit lång och gedigen, säger åklagare Thomas Bälter när UNT träffar honom mellan förhandlingarna på Uppsala tingsrätt. Det är ett omfattande material och många personer som ska höras, men bevisningen är stark, menar Thomas Bälter som yrkar på ett flerårigt fängelsestraff för mannen.
– De tolv barnen har gett liknande berättelser och de stärker varandra. Flera av dem har även tagit skärmdumpar på konversationer de haft med mannen. Han har dessutom delat foton på sitt eget ansikte vari det syns en tavla i bakgrunden som även den återfanns under husrannsakan, säger han.
Den 60-åriga mannen ska mellan november 2020–september 2022 ha gjort sig skyldig till tolv fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande, enligt åtalet. Mannen greps i november i fjol och häktades kort därpå.
Han åtalas även för barnpornografibrott efter att polisen under en husrannsakan funnit 38 filer av övergreppsmaterial varav 23 av dessa bilder bedöms av åklagaren som särskilt hänsynslösa.
Enligt Tomas Bälter ska mannen ha kommit i kontakt med tolv flickor, som vid tiden var mellan 8–14 år gamla och hemmahörande på olika platser i landet, via sociala medier-plattformar som Snapchat.
Mannen misstänks för att ha försökt få flickorna att skicka nakenbilder och filmer där han förmår flickorna att onanera framför kameran, i vissa fall med ett föremål. Han ska även ha erbjudit flickorna pengar samt hotat att döda deras föräldrar.
60-åringen nekar till brott då han påstår att han trodde att personerna han pratade med var vuxna kvinnor.
Thomas Bälter har arbetat med denna typ av brott i flera år och upplever att sexualbrott mot barn via sociala medier har blivit allt vanligare. Samtidigt, menar han, har medvetenheten hos allmänheten blivit bättre vilket innebär att fler brott också anmäls, vilket flera av flickorna själva gjort i detta fallet.
– De flesta barn befinner sig numera på internet och sociala medier och därför söker pedofilerna sig dit. Dessa barn går omkring med en brottsplats i fickan. Det gäller därför att vuxna och föräldrar skapar en tillit hos sina barn så att de vågar berätta om man blivit utsatt, och att man visar ett intresse för vad ens barn gör på nätet.
Jenny Samuelsson är målsägandebiträde till en av de drabbade flickorna, som vid tiden var 13 år gammal. Hon kan inte berätta mycket om fallet men förklarar att flickan mår dåligt över det som hänt.
– Det har varit en mycket jobbig period för henne, både när det hände och efteråt. Men bevisningen är stark och vi hoppas självklart på en fällande dom samt ett skadestånd.
Enligt Thomas Bälter visar det på en positiv utveckling när man i större utsträckning kan döma en person för att ha utsatt någon för våldtäkt som sker via internet och sociala medier.
– Det har skett många förändringar under de 15 år jag varit här. Mycket av det man tvingas bevittna är såklart väldigt jobbigt men känns samtidigt viktigt. En digital våldtäkt innebär att hotet kan upplevas som lika verkligt för den som drabbas som om förövaren stått i rummet, säger Thomas Bälter.
UNT har sökt den åtalade mannens advokat men inte fått något svar.