Maktskifte i regionen – detta händer nu

Det var glada miner och budskap om vilja till samarbete när de fyra partierna som utgör den nya majoriteten i Region Uppsala presenterade sin överenskommelse. Men de konkreta beskeden om innehållet i politiken kommer först senare.

Neil Ormerod (V), Helena Proos (S), Unn Harsem (C) och Hans Wennberg (MP) visade upp en enad fasad där de beskriver en öppen och kompromissvillig attityd mellan partierna.

Neil Ormerod (V), Helena Proos (S), Unn Harsem (C) och Hans Wennberg (MP) visade upp en enad fasad där de beskriver en öppen och kompromissvillig attityd mellan partierna.

Foto: Johan Heimer

Uppsala län2024-01-25 17:18

– Vi har varit oerhört lyhörda och vi har försökt hitta svar snarare än att säga att vi tycker olika. Vi har stött och blött de här frågorna på ett sätt som gör att vi har funnit varandra som partier och som personer, säger Helena Proos, socialdemokratiskt regionråd.

Unn Harsem (C) fyller i:

– Jag tycker att vi alla visar sån kompromissvilja att det inte är någon tvekan om att vi kommer att kunna navigera framöver i de utmaningar som kommer, säger hon.

Men det är få konkreta förslag som de fyra partierna, S, C, V och MP, kan presentera. De pratar om en kraftsamling för Region Uppsala med en långsiktigt hållbar ekonomi. De fyra partierna har dock kommit överens om att det inte blir någon skattehöjning för att få ekonomin att gå ihop.

– När vi pratar om det är det förvånande hur lika vi resonerar. Det är ingen av oss som vill höja skatten. Men det är ingen hemlighet att det ligger närmare till hands för Vänsterpartiet att höja skatten för att satsa på sjukvården. Men vi har gjort bedömningen att vi inte kan driva den frågan inom ramen för det här samarbetet, säger Neil Ormerod (V).

undefined
Helena Proos (S), Hans Wennberg (MP), Neil Ormerod (V) och Unn Harsem (C) presenterade det nya majoritetsstyret för Region Uppsala.

Några punkter som partierna är överens om är att bryta beroende av hyrpersonal och att använda de resurserna till att genomföra en lönesatsning på erfaren personal. De vill minska den administrativa bördan för vårdpersonalen, ha fler vårdmottagningar på landsbygden och en satsning på mobila team och hemsjukvården. De vill också ha en mer sammanhållen vårdkedja vid graviditet och förlossning samt öppnar för hemförlossningar finansierade av regionen.

Hemförlossningar är kontroversiella. Hur ser ni på den kritik som finns?

– Det finns många starka känslor kopplat till hemförlossningar. Men forskningen visar att en trygg förlossning i hemmiljö kan vara bra under vissa förutsättningar, säger Unn Harsem.

Vad ska ni skära ner på för att få ekonomin att gå ihop?

– Vi vet att det kommer att bli tuffa tider. Vi vet att vi kommer att behöva göra saker annorlunda. Men det är inte vi som är experter på de här frågorna utan det är det som den här kraftsamlingen ska ge svar på, säger Helena Proos.

– Och allt ska vara förankrat. Personalen ska inte uppleva att beslut tas över huvudet på dem, säger Neil Ormerod.

Vid presskonferensen presenterades inte någon fördelning av hur den nya majoriteten vill förändra ordförandeposter i regionens olika nämnder.

– Vi återkommer i den frågan inom kort. Vi har en överenskommelse om hur posterna ska fördelas mellan partierna, men nu ska de besättas av personer och valberedningarna fick underlaget först i går kväll, säger Helena Proos.

Rent formellt sitter det nuvarande alliansstyret för regionen kvar tills fullmäktige fattat ett annat beslut. Det som sker nu är att de fyra partierna som kommit överens om att styra tillsammans kommer att lämna in ett initiativärende till regionstyrelsen. Detta behandlas vid mötet på tisdag den 30 januari. Där begär de fyra partierna att ordförandeposterna i nämnderna återkallas.

Detta kommer sedan upp som ett ärende till regionfullmäktige som hålls den 14 februari. Då väljs nya ordföranden och vice ordförande i regionens styrelser och nämnder. Däremot är tanken inte att välja en helt ny regionstyrelse.

Ny majoritet bildas

Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tar över styret av Region Uppsala.

Det formella maktskiftet sker vid regionfullmäktige den 14 februari.

De fyra partierna har tillsammans 55 av regionfullmäktiges 101 mandat. I regionstyrelsen kommer de också att ha majoritet med 10 av 19 platser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!