Lönegapet störst i Älvkarleby – lägst i Enköping

Trots att fler kvinnor än män har eftergymnasial utbildning tjänar kvinnor i snitt 3 700 kronor mindre per månad. Siffran gäller om hänsyn inte tas till skillnader i bland annat yrke och utbildning.

I Uppsala har männen i snitt 9,5 procent högre lön än kvinnor. I siffran har dock inte faktorer som yrke, utbildning etc vägts in, vilket skulle minska lönegapet.

I Uppsala har männen i snitt 9,5 procent högre lön än kvinnor. I siffran har dock inte faktorer som yrke, utbildning etc vägts in, vilket skulle minska lönegapet.

Foto: Sven-Olof Ahlgren TT

Uppsala län2022-02-25 12:33

Lönegapet mellan män och kvinnor krymper, men än finns mer att göra. En rörelse med namnet Lön hela dagen har kartlagt löneskillnaderna och så här är läget i de kommuner i länet som ingår i granskningen:

* Uppsala. Män tjänar 9,5 procent mer än kvinnor.

* Enköping. Lönegapet är 7,3 procent.

* Östhammar. 12 procent.

* Älvkarleby. 13 procent.

* Uppsala län som helhet. 8,9 procent.

För riket som helhet visar rapporten att männen i genomsnitt har 9,8 procent högre lön än kvinnor.

I siffran har deltider räknats upp till heltider. Men när faktorer som yrke, sektor, utbildning, ålder och arbetstid vägs in minskar skillnaden. För till exempel snittlöner i riket krymper då lönegapet från 9,8 till 4,4 procent.

Lön hela dagen har beräknat hur stor del av arbetsdagen som kvinnor får betalt om man antar att männen arbetar till klockan 17. Slutsatsen är att kvinnor jobbar gratis efter klockan 16.13 medan män får betalt till klockan 17.

För tio år sedan fick kvinnor bara betalt till klockan 15.51. Löneskillnaden har alltså minskat med 22 minuter eller 32 procent med det sättet att beskriva ojämlikheten. Med nuvarande takt uppges jämställda löner bli verklighet först om 20 år.

Rapporten pekar ut en viktig orsak till att lönerna blivit mer jämställda, nämligen att kvinnor blivit mer välutbildade. Idag har över hälften av alla kvinnor eftergymnasial utbildning jämfört med knappt 40 procent av männen, enligt rapporten.

Det är alltså en större andel kvinnor än män som har genomgått eftergymnasiala studier. Trots det tjänar kvinnor 3 700 kronor mindre i månaden än män.

– Nu krävs politiska åtgärder och jämställda kollektivavtal som ger kvinnor löner som går att leva på och som sluter lönegapet för gott, säger Clara Berglund vid Sveriges Kvinnolobby, en av initiativtagarna till Lön hela dagen.

Att Lön hela dagen går ut med siffror där man inte tar hänsyn till skillnader i yrke, utbildning etc motiverar man så här:
"Vi använder den ovägda siffran för att synliggöra att det handlar om en struktur där kvinnors arbete och kvinnodominerade yrken värderas lägre på hela arbetsmarknaden."

Lön hela dagen utgörs av fackförbund, politiska kvinnoförbund och kvinnoorganisationer.

Lönesiffrorna i undersökningen uppges komma från Medlingsinstitutet, den myndighet som ansvarar för den officiella statistiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!