Evakueringsplatserna i länet – så jobbar kommunerna

Migrationsverket vill att Sveriges alla kommuner skakar och skramlar fram evakueringsplatser till de ukrainska flyktingarna som är på väg till Sverige. Arbetet är i full gång och länets alla kommuner erbjuder både gamla lägergårdar, skolor och lägenheter.

Migrationsverket har bett Sveriges kommuner om hjälp att få fram evakueringsplatser till ukrainska flyktingar.

Migrationsverket har bett Sveriges kommuner om hjälp att få fram evakueringsplatser till ukrainska flyktingar.

Foto: Tomislav Stjepic

Uppsala län2022-03-17 19:00

Tusentals evakueringsplatser för Ukrainska flyktingar behöver skakas fram omedelbart. Migrationsverket har efterfrågat tillfälliga boendeplatser och landets länsstyrelser har fått i uppdrag att samordna en skyndsam inventering av platser i kommunerna.

Länsstyrelsens första sammanställning visar att kommunerna kunnat sammanställa drygt 550 platser men understryker att det rör sig om ett ungefärligt antal platser. 

Östhammar

Östhammar uppger att man har 38 platser som kan erbjudas som evakueringsboende omgående. De platserna finns på lägergården vid Östhammars idrottsplats.

I början av april är planen att man kan utöka med cirka 60 platser på före detta korttidsenheten vid Östhammars vårdcentrum och boendet Abborren på Klackskärsgatan. Senare under april skulle man kunna erbjuda ytterligare cirka 175 platser i gamla Gräsö och Snesslinge skolor, om behovet skulle finnas.

Tierp

Tierps kommun uppger att man har 228 sängplatser till förfogande. De finns på Centralskolan (60 platser), Aspenskolan (60 platser), Högbergsskolan (60 platser) i Tierp samt på äldreboendet Hällbacka i Söderfors (48 platser). Kommunen uppger att man ännu inte fått något datum av Migrationsverket om när platserna ska tas i anspråk.

Älvkarleby

Älvkarleby uppger att man i dagsläget har 155 tillfälliga evakueringsboendeplatser. I dagsläget är platserna fördelade på lägenheter på flertalet platser i kommunen samt tomma platser och byggnader i anslutning till ett vård- och omsorgsboende.

Knivsta

Knivsta kommun skriver till UNT att man utifrån den pågående inventeringen delgivit Migrationsverket möjligheten att hyra äldreboendet Stora Alsike som ägs av den privata fastighetsägaren Norlandia och som i dagsläget står tomt. Boendet rymmer 54 stycken lägenheter. 

Knivsta kommun arbetar även aktivt med att öka antalet lägenheter och boenden och att man inom en snar framtid kommer kunna erbjuda cirka 5-10 lägenheter.

Heby

Heby kommun har anmält 26 platser till Migrationsverket. I dagsläget är de inte iordningställda och Heby kommun väntar på besked från Migrationsverket om platserna ska tas i anspråk eller inte. "Vi gör löpande inventeringar av ytterligare platser, och förväntar oss att det kommer fler liknande förfrågningar om ytterligare platser", skriver kommunen i ett mejl till UNT.

Håbo

Håbo kommun uppger att man i första hand kan erbjuda 52 evakueringsplatser i ett tidigare särskilt boende som kan vara färdigställt cirka två veckor efter anvisning från Migrationsverket

På sikt kan kommunen erbjuda ytterligare 56 små lägenheter.

Enköping

Länsstyrelsen i Uppsala län uppger att Enköping kunnat sammanställa drygt 60 olika platser. Enköping kommun meddelar att man fortsätter undersöka alternativ till evakueringsplatser.

Uppsala

Tidigare i veckan meddelade Uppsala kommun att man bland annat har plockat fram 70 sängar som stått i förråd sedan de användes till tillfälliga boenden 2015. De monteras just nu i lokaler i Ulleråkerområdet där det finns 40 rum som flyktingar kan komma att bo i.    

Sigtuna

Sigtuna kommun har 180 sängplatser som kommer kunna användas från 23 mars. Kommunen kan dock inte uppge var evakueringsplatserna kommer vara och hur många de kommer ta emot.

Så ser fördelningen ut

Enligt Migrationsverket begäran till länsstyrelserna behövs det omedelbart 3 000 nya evakueringsplatser, samt ytterligare 9 000 platser skyndsamt. Platsbehovet är fördelat enligt följande:

4 000 platser, vara 1 000 omedelbart, i Stockholms län, Uppsala län, Södermanlands län och Västmanlands län,

4 000 platser, varav 1 000 omedelbart i, Västra Götalands län, samt

4 000 platser, varav 1 000 omedelbart, i Skåne län.

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!