580 körkort återkallades i Uppsala län under första halvan av 2024. Det är 27 färre än samma period förra året.
Det vanligaste skälet till att förlora körkortet i Uppsala län är fortkörning. Totalt drogs 339 körkort in på grund av hastighetsöverträdelser under de första sex månaderna av året.
– Det är ungefär samma antal som de senaste åren. 2021 och 2020 var det över 400, säger Mikael Andersson, Transportstyrelsens presschef.
Han menar på att under pandemiperioden riktades mer fokus mot fartkontroller i hela landet, eftersom utandningstester ansågs vara en risk för smittspridning.
– Nu när pandemin har avtagit ser vi en minskning av fartkontroller, vilket är i linje med den nationella trenden.
Rattfylleri och drograttfylleri är också vanliga orsaker till körkortsåterkallelser.
Under första halvåret 2024 förlorade 159 personer körkortet i Uppsala på grund av dessa förseelser, vilket är den högsta siffran på fyra år.
– Återigen så har det med pandemin att göra. Polisen själva har prioriterat fler utandningstester och det är till viss del detta som slår igenom. Uppsalapolisen har lagt högre fokus på blåskontroller, och då får man fler som fastnar i kontrollerna.
Nationellt sett beslutade Transportstyrelsen om nästan 20 000 körkortsåterkallelser under första halvan av 2024. Detta motsvarar en ökning med 2,6 procent jämfört med samma period förra året.
Återkallelser på grund av väsentliga trafikbrott minskar, medan de som beror på rattfylleri eller drograttfylleri fortsätter att öka, visar statistiken från Transportstyrelsen.
– Både fortkörningar och rattfyllerier är tydliga riskbeteenden i trafiken. En körkortsåterkallelse är en markering från samhället om ett trafikfarligt och oacceptabelt beteende, även om beslutet i sig är en renodlad trafiksäkerhetsåtgärd, säger Mikael Andersson.
Om en läkare bedömer att en patient är olämplig att ha körkort ska läkaren anmäla det till Transportstyrelsen som utreder körkortsinnehavet. Det finns en tydlig trend att allt fler får körkortet återkallat av medicinska skäl.
– Vi blir allt äldre i Sverige och det kan vara en möjlig orsak till ökningen, säger Mikael Andersson. Den stora mängden återkallelser på medicinska grunder sker från 75 år och uppåt.