LISTA: Här kan du gå på julmarknad

Har du hittat alla julklappar, fixat julbordet eller vill du bara vill ha julstämning? Då kanske du är intresserad av att besöka en julmarknad. Nedan har UNT listat ett stort urval som planeras i länet.

Under veckorna fram till julafton arrangeras en stor mängd olika julmarknader i Uppsala län. Arkivbild.

Under veckorna fram till julafton arrangeras en stor mängd olika julmarknader i Uppsala län. Arkivbild.

Foto: Stian Lysberg Solum/TT

Uppsala län2023-11-24 20:00

HEBY

Bjurvalla 25 november
Julloppis, hembakt och glögg med pepparkakor i ladan. Jultomten kommer på besök.
Klockan: 11–16

KNIVSTA

Sågverkstorget i Knivsta, 9 december
Det blir marknad med hantverk, godsaker, keramik och kläder. Under lördagen bjuds det på körsång och flera andra uppträdanden, samt aktiviteter för alla åldrar.
Klockan: 10–18

Blå Wingen, Husby-Långhundra
Här bjuds på marknad med både servering och musik.
Klockan: 10–14

SIGTUNA

Steninge slottsby 25-26 november, 2-3 december, 9-10 december
Julmarknaden utanför Stenladan i Steninge Slottsby i Märsta skapar årligen julstämning med sina utställare inom julpynt, kransar och andra hantverksprodukter.
Klockan: 10–17

Sigtuna stad, 26 november, 3 december, 10 december, 17 december
Du hittar knallar som säljer traditionellt hantverk, genuina mattraditioner och med ett fullspäckat program med julmusik, luciatåg och besök av tomten för att nämna några av programpunkterna.
Klockan: 11–16

Skoklosters slott 2-3 december
Julmarknaden arrangeras på slottets borggård och utanför huvudentrén där utställare kommer erbjuda hantverk, gotter och julklappar. Utanför entrén finns också Foodtrucks. I folkvilmlet kan du hitta en snäll tomtenisse som hjälper till med önskelistor och en rolig julklappstävling.
Klockan: 11–16

Wenngarns slott 2-3 december, 9-10 december, 16-17 december
Julmarknaden erbjuder ett stort utbud av god mat och utställare med fantastiska produkter. Det finns ett uppvärmt tält där du komma undan kylan en stund och passa på att hitta den perfekta julklappen. Eller kanske något till dig själv. Glöm inte att hälsa på tomten och hans nissar i Wenngarns egna Nordpolen.
Klockan: 11–20 på lördagar och 11–17 på söndagar

TIERP

Strömsbergs bruk, 26 november
Traditionell julmarknad i härlig bruksmiljö på med knallar både inomhus och utomhus. Förtäring finns både på Strömsbergs Café och grillat utomhus.
Klockan: 11–17

Folkets hus, Karlholm, 2 december
Julmarknad med hantverk, honung, brända mandlar, getost, Leufstabruks bryggeri, julgranar, kransar, boksignering och mycket mer. Klockan 13 bjuds det på luciatåg och vid 14 kommer Tomten med godispåsar.
Klockan: 12–16

Lövstabruk, 9–10 december
Andra advent håller det gamla järnbruket Lövstabruk i norra Uppland öppet för julmarknad i dagarna två. I vacker 1700-talsmiljö visar utställare här upp hantverk och mathantverk av hög kvalitet till försäljning.
Klockan: 11–17

Örbyhus centrum, 9 december
Det erbjuds marknad, körsång, ponnyridning och butiksöppet. Klockan 14 kommer Tomten med godispåsar.
Klockan: 11–15

UPPSALA

Botaniska trädgården 24-26 november
Trädgården bjuder in till en utomhusmarknad där säljstånd ställs upp och hantverk kan köpas. Ett blomsterarrangemang ska bidra till julstämning i trädgården. Norr om Linneanum kan de små även delta i en tomtepromenad. Återkommande är Halmbocken som lyser upp orangerisalen.
Klockan: 11–16

Högsta Gård 25 november 
Till försäljning erbjuds traditionella bakverk och dryck samt advents- och julgranar. På plats kan även familjer delta i en fotografering och önskelistor lämnas till tomten när han kommer på besök.
Klockan: 10–15

Missionskyrkan 25 november 
En alternativ julmarknad där det är föreningar, grupper och organisationer med delat intresse för mänskliga rättigheter och hållbarhet samlas. På marknaden säljs handgjorda produkter och även inspirerande samtal kommer att hållas.
Klockan: 11–16

undefined
Ulva kvarns julmarknad är en klassiker som brukar locka mycket folk. Arkivbild.

Ulva julmarknad 25 och 26 november
Under dagen kan besökare lyssna på körsång och på kvällen titta på en eldshow. Utöver det finns hantverk till försäljning och likaså glögg. Det lite yngre kan passa på att rida ponny och få sitt ansikte målat.
Klockan: 10–16

Björklinge 26 november
Lions Björklinge bjuder in till julmarknad i traditionellt stuk. Enklare mat så som glögg, varmkorv, kaffe och hembakat bröd kan köpas för att stilla hungern och törsten. Här kan man även fynda hantverk och delta i lotteri. Även ponnyridning erbjuds. 
Klockan: 10–15

Stabby prästgård, 26 november
Ordnas av Lions Uppsala. Hembakt bröd, kransar, hantverk och lotterier. Servering av kaffe, korv och våfflor. 
Klockan: 12–16 

Storvreta 2 december
Vid starten klingar trubaduren in julen och därefter sjunger kören Joyful Noise, unde ledning av Martin Svensson, julsånger. Klockan 14.30 tänds julgranen till ljuva stämmor av allsång. Under dagen arrangeras aktiviteter så som fiskedamm, pyssel och besök av tomten. Vid handelsstånden säljer lokala utställare ut sin ahantverk och delikatesser till försäljning. Alla intäkter skänks till Act Svenska kyrkans julinsamling.
Klockan: 11–15

undefined
Lördag den 2 december blir det julmarknad på Wiks slott.

Wiks slott 2 december
Här kan du fynda både mjuka och hårda klappar att lägga under granen, eller något att utöka julbordet med. Elever från Praktiska Gymnasiet dekorerar slottstrappan där även körsång är att förväntas.
Klockan: 11–16

Seminariegatan 1, 2 december
Uppsala Musikklassers årliga julmarknad. Marknadsbord, musik, glögg och kaffe. 
Klockan: 15 –17 

Hammarskog 3 december
På Hammarskogs herrgård arrangeras julmarknad för sjunde året. Maten som säljs är närproducerad och för den som är ute efter att lägga något i granen säljs även hantverk och smide kan testas på i smedjan. Naturskolan står för diverse aktiviteter för barn.
Klockan: 10–15

Forumtorget 2, 8 och 9 december
I stadskärnan kläs Forumtorget om till en Vinterby. I samarbete med Ung Företagsamhet fylls handelsstånd med diverse produkter, vilka kan köpas med en kopp glögg och en pepparkaka i handen.
Klockan: 12–15 (2 och 9 december) 15–18 (8 december)

Valsätra 9 december
Den 9 december bjuder kyrkan i Valsätra in till en julbasar. I år sprids marknaden ut till att vara både inomhus i ladan och kyrkan samt att befinna sig utomhus. Utöver traditionell försäljning av bakverk och hantverk anordnar även scoutkåren aktiviteter.
Klockan: 10–14

Gamla Uppsala 9 december
Årliga julauktionen är tillbaka. Chokladhjul, lotteri och försäljning av hantverk och bakverk erbjuds på Österledskyrkan. Arrangör är organisationen Equmenia Gamla Uppsala.
Klockan: 12–16

Walmstedtska kvarteret 9 december
För den mer historiefantasten kan en julmarknad i kulturkvarteret Walmstedtska vara av intresse. Uppsala Konstnärsklubb, Upplandsmuseet och Uppsala Författarsällskap bjuder in till en marknad full av konst- och kultur.
Klockan: 12–17

Gamla Uppsala 9 december 
På Gamla Uppsala museum kan allt från smycken till keramik och ullplädar fyndas av 10 till 15 hantverkare. Även boksignering med hemliga gäster utlovas, även tomten gör ett besök. Marknaden går i historiens spår och för den som vill passa på att besöka museet är det möjligt att göra det utan kostnad.
Klockan: 11–16

Länna 9 december
Traditionsenliga marknaden i Länna Byalag med i Kopphagen kommer tillbaka i år igen. Fika, musik och hantverk med fokus på jul där även lotteri och godisregn till barnen lovas.
Klockan: 15–17

Ulleråker 9 december 
Ateljeföreningen Hospitalet välkomnar besökare till 22 ateljéer som under marknaden håller öppet. De som står för utställningarna är allt från konstnärer och fotografer till författare och illustratörer. Den som letar sig en julgran kommer kunna köpa det av scouterna som även har planerat diverse aktiviteter. Även ponnyridning erbjuds. Illustratören Malin Kroot och forografen Daniel Ekbladh håller i varsin workshop mot en mot en peng. För de mindre kan en pysselworkshop passa sig bättre.
Klockan: 12–16

Librobäck 9 och 10 december
Hantverk, delikatesser och marknadssäljare kommer att inta Vallhovs Säteri och Linnés kammare. Julmarknaden är i gammedags stil där bland annat filtar, dockor, smide och bivaxsalva kan bli årets julklapp. 
Klockan: 11–15

undefined
Tomten delade ut pepparkakor under Hågaby julmarknad 2019. Då 3-åriga Lily Årebjer, funderade på om tomten var snäll eller inte.

Hågaby 9 och 10 december
I två dagar befinner sig cirka 35 utställare i Hågaby på Kulturoasen för att sälja sina hantverk. Luciatåg, ponnyridning och fiskedamm står för aktiviteterna. För den hungrige kan bland annat julgodis, sylt bakverk köpas. För den som letar en hård eller mjuk klapp finns alternativen så som ljus, leksaker och smycken inhandlas.  Även här gör tomten ett besök. Elever från Uppsala Waldorfskola står för en eldshow och rockiga jullåtar spelas i matsalen.
Klockan: 11–17 på lördagen och 11–16 på söndagen

Vattholma 10 december
Wattholma kultur- och hembygsförening står för julmarknaden i Salsta slott. Marknaden kommer att befinna sig i Nya stallet och slottet hålls öppet för den nyfikne. Dagen avslutas med en advetskonsert med Trio Bendz.
Klockan: 10–15

Sunnersta 10 december
En julmarknad i scouternas tecken. Scouterna i Nåntuna och Sunnersta anorndar enligt tradition årets julmarknad i Sunnerstakyrkan på andra advent.
Klockan: 11–15

Gamla Uppsala 10 december
Vid Groaplan på tomten vid Kaplansgården i Gamla Uppsala kommer mistlar, hemslöjd och bakverk ställas fram på handelsstånden. Julskinkor, hemslöjd och julbord kan vinnas i lotteri och även andra aktiviteter anordnas runt kyrkan.
Klockan: 11–16

Funbo kyrkby 10 december
Julmarknaden vid Funbo kyrka är en traditionell julmarknad med försäljning av hantverk, kransar med mera. För den fikasugne finns café som bland annat erbjuder varmkorv. För barnen finns det ponnyridning. Även Uppsala musikklasser kommer på besök och uppträder i kyrkan, och konferencier är Jacke Sjödin.
Klockan: 12–15

Ekeby 17 december
Vänge hembygdsförening välkomnar alla till en julmarknad i Ekeby by. Med musik kan julklappar, eller en klapp till dig själv, köpas. Pysselverkstad och ansiktsmålning erbjuds till de små och kanske tittar även tomten förbi!
Klockan: 11–15

ÖSTHAMMAR

Gräsö bygdegård Norrboda, 25 november
Försäljning av genuint hantverk i olika tekniker, närproducerade delikatesser med mera.
Klockan: 11–15

Öregrunds Hembygdsgård, 9 december
Hembygdsgården i Öregrund fylls med hantverkare som besökare kan handla årets julklappar av.
Klockan: 14–17 

Alunda centrum 9, december
Försäljning av hantverk, mat och bakverk.
Klockan: 11–15 

Dannemora Hembygdsförening, 10 december 
Lokala hantverkare, försäljning av bröd från Bagarstugan och Kaffeservering. 
Klockan: 12 –15

Forsmarks bruk, 17 december
Julmarknad på det gamla 1500-talsbruket.
Klockan: 11–16 

Känner du till någon mer julmarknad som borde finnas med på listan? Maila oss med marknadens tid, plats och innehåll på www@unt.se 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!