Den prestigefulla listan, som bygger på en enkät som 239 av Sveriges 290 kommuner svarat på, publicerades förra veckan. Ingen av kommunerna i Uppsala län lyckades ta sig in bland Sveriges tio bästa miljökommuner.
Närmast var Uppsala på plats 18 (75 förra året), följt av Tierp på plats 44 (72), Knivsta 88 (44), Älvkarleby 190 (195), Håbo 195 (143), Heby 197 (223), Östhammar 205 (127) och Enköping 223 (203). Sigtuna, som ligger i Stockholms län, kom på plats 89 (101). De kommuner, till exempel Enköping och Håbo, som inte besvarat enkäten har automatiskt fått sämre betyg.
Sedan tidningen Aktuell Hållbarhet började ranka Sveriges bästa miljökommuner för 14 år sedan har Uppsala haft sex tio i topp-placeringar. Tierps 44:e plats är kommunens bästa placering någonsin. Enköpings placering är den näst sämsta sedan 2019 då kommunen kom på plats 240.
– Vår ambition är att rankningen ska tjäna som en inspirationskälla i kommunernas miljöarbete, både genom att vi lyfter fram framgångsexempel och genom att vi agerar blåslampa när det behövs, säger Ylva Bergman, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet, i ett pressmeddelande.
I årets rankning märks en rad framsteg i kommunernas miljöarbete, skriver tidningen. Andelen kommuner som har inrättat en koldioxidbudget fortsätter att öka och över 50 kommuner svarade att de har påbörjat ett sådant arbete.
Majoriteten av kommunerna svarar också att de arbetar med att minska klimatpåverkan från livsmedel i kommunens matserveringar och med att fasa ut fossila bränslen. Implementeringen av Agenda 2030 fortsätter också att gå framåt.
En fråga kopplad till cirkulär ekonomi visar förvånansvärt lågt engagemang, enligt tidningen. Endast 13 procent av kommunerna ställer krav på demonterbarhet vid nybyggnad och ombyggnad av kommunägda byggnader för att underlätta återanvändning av material.
– I år ser vi fortsatta framsteg på flera områden, men mycket återstår fortfarande inom andra, säger Ylva Bergman i pressmeddelandet.
Högst upp på årets lista tronar Malmö, som alltså kan titulera sig Sveriges bästa miljökommun 2022. På andra och tredje plats följer Lund och Helsingborg.
Kommunrankningen mäter aktivitet och ambition inom en rad olika delar av miljöområdet och baseras dels på den enkät som genomfördes i början av året, dels på data från ett tiotal offentliga källor.