Labben hinner inte med – testkapaciteten slår i taket

De hamstrade testkiten börjar nu komma till användning. Det gör att labben hinner inte med att analysera alla pcr-prover som tas.

Fredrik Settergren, chef för provtagningsenheten, säger att labben har svårt att hinna med att analysera pcr-proverna.

Fredrik Settergren, chef för provtagningsenheten, säger att labben har svårt att hinna med att analysera pcr-proverna.

Foto: Johan Heimer

Uppsala län2022-01-17 19:00

I förra veckan registrerades över 20 000 covidprover i Uppsala län. Maxgränsen som laboratorierna klarar av, om allt flyter utan minsta problem, är från och med den här veckan 19 000. Det här gör att det nu kan ta längre tid att få svar på sitt covidprov.

Fredrik Settergren, chef för bland annat provtagningsenheten, säger att det nu kommer in fler prover än vad som lämnas ut.

– Provtagningsrören gjordes om för en tid sedan. Och när det nu kommer in rör av den gamla sorten ser vi att de hemtestkit som hamstrades tidigare har börjat komma tillbaka, säger han.

Vid lunchtid på måndagen var det fortfarande omkring 1 700 av de prover som tagits fram till i fredags som inte analyserats. Under dagen har de flesta av fredagens prover kommit tillbaka från laboratoriet vid Akademiska sjukhuset, medan några prover som skickats till ABC-Labs i Stockholm fortfarande släpar efter.

– ABC-Labs har varit tvungna att begränsa antalet de tar emot från oss eftersom de får så otroligt mycket pcr-prover från andra delar av landet.

Enligt Folkhälsomyndighetens scenarier väntas smittspridningen öka till som mest två eller tre gånger så höga nivåer som i dag. Frågan är hur provtagningsenheten ska klara den anstormningen.

– Vi har diskuterat hur vi ska säkerställa att det finns prover till personal inom vård och omsorg. Övriga tester ska fördelas ut rättvist i länet efter befolkningen. Rekommendationen är att inte provta sig om man inte har symtom. Och förhoppningsvis kommer det att lätta på trycket. Men vi kommer också att hamna i ett läge där många inte kan provtas och vi får utgå från att alla med symtom också har covid, säger Fredrik Settergren.

Han säger att man då får prioritera att testa de grupper som behöver komma tillbaka i tjänst, framför allt vård och omsorg, men det kan också bli aktuellt för vissa andra samhällskritiska grupper.

– Om en vecka kommer vi att klara att analysera 20 000 prover i veckan. Det är en stor andel av länets invånare och kommer att ge en bra bild av smittläget i befolkningen. Det är nyttigt för att vi ska kunna följa hur stor belastningen kommer att bli. Det finns fortfarande ett antal ovaccinerade som riskerar bli allvarligt sjuka. Det kan också vara så att vi hamnar i ett läge där en av nyttorna med testningen är att få tillbaka hälften i tjänst av dem vi testar som inte har covid utan något annat, säger Fredrik Settergren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!