Här är länets tio mest skuldsatta personer

Såväl bedragare som en före detta rånare finns på Kronofogdens lista över de tio personer i Uppsala län som har störst skulder.

Här är de tio mest skuldsatta personerna i Uppsala län.
Deras sammanlagda skuld ligger på 604 miljoner kronor.

Här är de tio mest skuldsatta personerna i Uppsala län. Deras sammanlagda skuld ligger på 604 miljoner kronor.

Foto: TT

Uppsala län2020-11-02 05:03

1. Listan toppas av en 65-årig man, skriven nära Tierp. Mannen har en skuld på 330 miljoner kronor. 

För ett tiotal år sedan ägde han ett 50-tal hyreslägenheter i Tobo nära Tierp som sköttes så illa att det blev tvångsförvaltning. Hans verksamhet har utgjorts av bland annat flyktingboenden.

2007 rankades han som Sveriges 13:e rikaste person och hade då en taxerad förmögenhet på drygt en halv miljard kronor. Merparten av skulderna är skatt på kapitalinkomster.

Kronofogden har sökt honom i åratal. 2018 dök han oväntat upp i Uppsala tingsrätt där han åtalats för bokföringsbrott, vilket han dock friades från.

2. 71-årig företagare, skriven öster om Uppsala. Skuld: 57 miljoner. Dömdes 2012 till två års fängelse för grovt bedrägeri. Han hade tagit banklån på 55 miljoner med ogiltiga dokument som säkerhet. Skulden består av bankens krav mot 71-åringen.

3. 56-årig man, Uppsala. Skuld: 47 miljoner. Dömdes 1994 för inblandning i det största postrånet i Sverige någonsin. Av bytet på 12,9 miljoner kronor har bara två miljoner återfunnits. Skulden grundar sig i råndomen. Mannen är skriven i en villa som är högre belånad än vad den är värd och Kronofogden kan därför inte utmäta huset.

4. 62-årig företagare, Uppsala. Skuld: 42,6 miljoner. Mannen är dömd för att ha manipulerat värdet på aktier vid affärer mellan bolag i skatteparadis 2006. Han redovisade inte intäkterna på 47 miljoner kronor vilket uppdagades under en skatterazzia mot hans lokaler i Uppsala.

Mannen äger en lyxvilla i Kåbo i Uppsala värderad till 20 miljoner kronor som Kronofogden beslöt att sälja 2017. Men villan var högt belånad och lönade sig inte att utmäta så mannen kunde bo kvar. Kronofogden kommer inte åt de räntebetalningar som görs på lånen. 

5. 58-årig Uppsalabo. Skuld: 33,2 miljoner. Den före detta elitidrottaren dömdes 2018 till 4,5 års fängelse för grovt bedrägeri och avtjänar nu straffet. Han förmådde 137 personer att låna ut totalt 71 miljoner kronor. 

I flera fall vände han sig till kristna personer och anspelade på sin tro för att få dem att investera. Långivarna utlovades upp till 46 procents ränta. Skulden utgörs främst av skadestånd till långivarna.

6. 74-årig man, skriven på en ort utanför Uppsala. Skuld: 29,9 miljoner. Dömdes 2011 till fängelse i 3,5 år för grovt bedrägeri. Mannen arbetade som religiös predikant och utlovade riskfria investeringar mot hög ränta. 

Han sa att avkastningen skulle gå till missionsverksamhet. I själv verket användes intäkterna för att återbetala andra investerare och bekosta mannens utgifter. Skulden utgörs av skadestånd till de drabbade.

7. 40-årig man i Norduppland. Skuld: 18 miljoner. Drev ett bitcoin-bolag som kraschade när bitcoinkursen sjönk. Efter konkursen dömdes mannen i förvaltningsrätten att betala uteblivna skatter, vilket ligger till grund för skulden.

8. 75-årig man, boende väster om Uppsala. Skuld: 16,4 miljoner. Skulden uppkom 1990 och var då på 3,4 miljoner kronor. Vad den gäller har inte gått att få fram. Därefter har skulden växt med 13 miljoner i ränta.

9. 58-årig kvinna i södra länsdelen. Skuld: 15,4 miljoner. Skulden grundar sig i en förlikning från 2014 som sedan ökat kraftigt med ränta.

10. 54-årig man i södra länsdelen. Skuld: 15,4 miljoner. Gift med kvinnan på plats 9. Vd för ett grossistföretag som han driver med sin fru. Är tillsammans med hustrun betalningsskyldig för skulden.

11,5 miljarder i skulder

I juni var svenskarna registrerade för 11,5 miljarder i skulder hos Kronofogden. Det är den högsta siffran någonsin och en ökning med 27 procent jämfört med första halvåret 2019. 

En förklaring till ökningen är enligt Kronofogden att olika kreditinstitut beviljat personer lån utan säkerhet. Det finns tecken på att långivarna inte alltid kan göra tillräckligt bra bedömningar av människors ekonomi, skriver Kronofogden i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!