Kraftig minskning av smitta: "Det ser fantastiskt ut"

Covidsmittan fortsätter att minska kraftigt i Uppsala län. Men det är minst lika viktigt att följa rekommendationerna för att inte få en ny smittvåg, enligt smittskyddet.

”Det är fantastiskt”, säger Fredrik Settergren, chef för provtagningsenheten

”Det är fantastiskt”, säger Fredrik Settergren, chef för provtagningsenheten

Foto: UNT arkiv/Montage

Uppsala län2021-01-19 05:01

Strax före lunch på måndagen kunde man utan problem få en tid för covidtest samma dag. Det har man knappt sett sedan pandemins början.

Incidensen i länet, antalet nya fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, har sjunkit från 812, dagarna före julafton, till 485 för de prover som nu analyserats. Också andelen positiva prover har minskat kraftigt den senaste veckan. Det rullande medelvärdet börjar närma sig 10 procent, en nivå som inte nåtts i regionen sedan oktober.

– Det är fantastiskt. Allt pekar nu åt rätt håll. Det syns även inne på sjukhuset där det är färre inneliggande patienter med covid, säger Fredrik Settergren, chef för provtagningsenheten.

Slutsatsen är att långhelgerna hjälpt till att få ned smittan.

– Före helgerna sa vi att pandemin kunde gå åt två håll. Om folk träffades i nya konstellationer fanns en risk att smittan kunde ta fart. Men det visar sig nu att smittan minskar när folk inte är på arbetet, säger Fredrik Settergren.

Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare, ser också positivt på utvecklingen. Både hon och Fredrik Settergren betonar dock att restriktionerna måste fortsätta för att man inte ska få en tredje våg.

– Smittan kan öka igen om två–tre veckor om folk går tillbaka till jobbet, och börjar leva som vanligt, säger Anna Gillman.

undefined
Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare vid Region Uppsala, och Fredrik Settergren, chef för provtagningsenheten, ser flera positiva tecken på minskad smittspridning, men betonar att det nu är viktigt att fortsätta följa rekommendationerna om avstånd och provta sig vid minsta symtom.

Hon säger att det därför är viktigt att alla som kan fortsätter att jobba hemifrån och att man håller avstånd.

– Och framför allt: Att man känner efter vid minsta symtom och provtar sig. Vi måste fortsätta att bete oss på ett säkert sätt, säger Anna Gillman.

När kan du känna dig lugn?

– I höstas tyckte vi det var jättedramatiskt när det steg från 1 till 5–7 procent positiva prover. Men vi har fortfarande tio gånger mer än i somras och det finns höga nivåer i flera mindre orter. Om vi kommer ner på 1–2 procent igen, och vi då har vaccinerat en stor del av den vuxna befolkningen. Då kan jag känna mig lugn. 

Viruset har visat sig nyckfullt. Hur stor är risken att det kommer nya överraskningar?

– Jag är ganska orolig för överraskningar. Det har visat sig att smittan kan blossa upp väldigt hastigt, och sen är det inte lätt att vända kurvorna. Om vi jämför med säsongsinfluensan så ser vi inte röken av den någonstans. Alla åtgärderna verkar fungera mot influensa men covid finns kvar, säger Anna Gillman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!