Det var i början av oktober som Region Uppsala meddelade att en sjuksköterska som arbetat med telefonrådgivning åt 1177 anmälts till IVO efter att ha spridit vaccinkritisk information till patienter som ringt rådgivningstjänsten.
Sjuksköterskan stängdes av från arbetet vid 1177 och regionen har sedan dess gått igenom de samtal som sjuksköterskan haft med patienter. En del av dessa har varit med patienter från andra regioner.
Sjuksköterskan driver även ett företag som behandlar personer med beroendeproblematik. Hennes företag har under flera år haft uppdrag åt Uppsala kommun. Som mest har kommunen köpt behandlingar av sjuksköterskans företag för mellan 1 och 2,2 miljoner kronor om året mellan 2017 och 2019.
Företagets ramavtal med kommunen gäller fram till och med februari 2023. Hittills under 2021 har kommunen betalat 18 400 kronor till företaget.
UNT har sökt representanter för kommunen för att fråga om man ser några problem med samarbetet efter att hon i sitt jobb som sjuksköterska gjort avsteg från vetenskap och beprövad erfarenhet.
Magdalena Casteryd, kommunikatör på socialförvaltningen, svarar i ett mejl att man inte fått några signaler om felaktigheter i den behandling som kommunen köpt.
"Socialnämnden har en årlig plan för uppföljning av privata utförare och urval av leverantörer som granskas görs utifrån en riskbedömning. Nämnden har inte gjort uppföljning på avtalsnivå sedan avtalet tecknades då det inte funnits signaler på oegentligheter. Händelsestyrd uppföljning kan göras på förekommen anledning", skriver Magdalena Casteryd.
Samtidigt fortsätter Region Uppsalas utredning av de samtal som sjuksköterskan haft med patienter. Enligt Fredrik Settergren, områdeschef på Nära vård och hälsa, har regionen ringt ett 50-tal personer där man bedömt att det rört sig om så pass felaktig rådgivning att man behövt kontakta patienterna. Av dessa ska en handfull utredas särskilt.
– Våra jurister och chefsläkare tittar mer noggrannt på dessa för att avgöra om det ska göras lex Maria-anmälningar eller en polisanmälan, säger Fredrik Settergren.
Fortfarande återstår några hundra av sjuksköterskans totalt 1 200 samtal att lyssna igenom.
UNT har sökt den anmälda sjuksköterskan för att höra hennes version. Men hon meddelar att hon inte vill uttala sig.