Så kan storstrejken påverka dig

Ingen mat kan lagas i skolorna, simhallar stänger och politiker får städa toaletter. Det blir några av effekterna om fackförbundet Kommunal går ut i strejk.

Fabian Sjöberg (M) har beslutat att samtliga förtroendevalda i kommunstyrelsen ska förbereda sig för att inställa sig för arbete i kommunorganisationen i händelse av att den varslade strejken bryter ut.

Fabian Sjöberg (M) har beslutat att samtliga förtroendevalda i kommunstyrelsen ska förbereda sig för att inställa sig för arbete i kommunorganisationen i händelse av att den varslade strejken bryter ut.

Foto: Nicklas Kihlberg

Uppsala län2024-04-13 06:30

I Heby kommun berörs måltidspersonal i stor utsträckning. Kockar, köksansvariga och måltidsbiträden på skolköken i Heby, Morgongåva, Tärnsjö och Östervåla är uttagna till strejken om konflikten bryter ut 18 april.

– Effekten blir att elever i skolor blir utan mat, säger Gunilla Skinner, ordförande i Kommunals Hebysektion.

Men kommunen jobbar med att försöka mildra effekterna av en strejk så mycket som möjligt. Eleverna kommer få mat, försäkrar kommundirektör Emma Burstedt.

– Exakt hur håller vi på att lösa nu, säger hon.

undefined
Emma Burstedt, kommundirektör i Heby, säger att man just nu arbetar för att ta fram en plan för hur man ska agera om det blir strejk.

Skolkök i Tierp, Enköping, Uppsala och Östhammar berörs också av strejken. I Östhammar har politikerna redan gett tjänstemännen i uppdrag att förbereda en upphandling av cateringmat om kökspersonalen på Frösåkersskolan tas ut i strejk. I Östhammar kommer även städenheten strejka och därför har man beslutat att toaletter på äldreboenden och skolor får politikerna i kommunstyrelsen städa.

– Vi är arbetsgivarföreträdare och har ett ansvar och en skyldighet att företräda kommunens och ytterst medborgarnas intressen även under en pågående arbetskonflikt, säger Fabian Sjöberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

undefined
Fabian Sjöberg (M) har beslutat att samtliga förtroendevalda i kommunstyrelsen ska förbereda sig för att inställa sig för arbete i kommunorganisationen i händelse av att den varslade strejken bryter ut.

Blir strejken av omfattas inledningsvis drygt 5 000 medlemmar runtom i landet, varav hundratals arbetar i Uppsala län. I Tierp omfattas även ett antal vaktmästartjänster på bland annat flera äldreboenden av strejkvarslet. I Östhammar räknar man med att behöva stänga sim- och sporthallar. Detsamma gäller i Heby.

– All personal vid idrottshallarna är uttagna i strejk, säger Gunilla Skinner.

En eventuell strejk verkar slå hårt mot barn och barnfamiljer?

– Så är det, men vi hoppas att vi har allmänhetens stöd, svarar Gunilla Skinner.

I Uppsala har Kommunal även lagt en så kallad blockad för nyanställningar inom vård- och omsorgsförvaltningen. Det innebär exempelvis att man inte kan ta in några timanställda.

– Det kan bli bekymmersamt. Vi arbetar för att minimera effekterna och vid en konflikt kommer vi att överanställa, alltså anställa fler än vad vi egentligen behöver innan blockaden, säger Rasmus Sundström, avdelningschef för äldreomsorgen.

Kommunal ser det som positivt om vikarier blir tillsvidareanställda.

– Oavsett kommer det bli kännbart hur viktiga vi är när de inte får ta in vikarier eller beordra övertid, säger Caroline Nelborg, sektionsföreträdare.

undefined
Caroline Nelborg på Kommunal ser överanställning som ett primärt problem efter facket till vardags driver att fler ska få möjlighet till tillsvidareanställning framför vikariet.

Knivsta och Älvkarleby kommuner berörs inte av strejken.

Vad handlar det om?

Kommunal och arbetsgivarparten SKR (Sveriges kommuner och regioner) ska förhandla fram ett nytt kollektivavtal, men lyckas inte komma överens. Därför har Kommunal varslat om stridsåtgärder. Kommunal har i förhandlingarna krävt "ordning och reda" i löneprocesserna, att lönesamtal ska dokumenteras skriftligt och att nya löner ska betalas ut i tid. En annan stor fråga har varit de nya dygnsviloreglerna där Kommunal kräver att reglerna förenklas och att beslut ska tas på lokal nivå.

SKR har beklagat varslet och säger att man är redo att hitta konstruktiva lösningar. Medlare i konflikten har utsetts.

Cirka 750 arbetsplatser i runt 130 kommuner berörs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!