Knivsta svarar Uppsala: "Viktigt bevara grönytor"

Bevarade naturområden och fortsatt god framkomlighet på väg 255 är viktigt för Knivsta i utvecklingen av sydöstra staden.

Jacob Risberg (MP), ordförande i Samhällsutvecklingsnämnden i Knivsta kommun.

Jacob Risberg (MP), ordförande i Samhällsutvecklingsnämnden i Knivsta kommun.

Foto: David Falk

Uppsala län2021-03-05 11:30

När Uppsala kommun bygger om de sydöstra stadsdelarna berörs även Knivsta kommun. Därför har Samhällsutvecklingsnämnden i Knivsta getts möjlighet att yttra sig om den fördjupande översiktsplanen som Uppsala tagit fram.

– Att man verkligen bevarar de grönytor som finns är viktigt, att det inte blir stadsbebyggelse hela vägen. Närheten till Lunsen och grönområdena, hela det området, är viktigt för natur- och friluftsliv, det är en populär skog att ströva i, säger Jacob Risberg (MP), ordförande i Samhällsutvecklingsnämnden i Knivsta kommun.

Kommunekologen i Knivsta, Carin von Köhler, säger till UNT att man vill se en ändring i Uppsalas förslag.

– Uppsala har föreslagit att man ska lämna områden som är blöta, så kallade lågpunkter. Det är rimligt att man inte bygger där, men om det är den enda naturen man lämnar orörd, blir det bara den blöta naturen kvar. Vi vill att en mer varierad natur ska ingå i planen, förklarar hon. 

Väg 255 är också en känslig punkt i översiktsplanen. I Knivsta vill man försäkra sig om att framkomligheten kommer vara fortsatt hög. 

– Med tanke på att det är väldigt många Knivstabor som jobbar på Akademiska och Ultunaområdet och använder 255:an dagligen. För många är det kortaste vägen till Uppsala. Man kan inte tro att det går att leda ut all trafik till motorvägen, säger Jacob Risberg. 

I översiktsplanen finns även långsiktiga planer att ett nytt bostadområde, det så kallade Nysala, ska växa fram mellan Bergsbrunna och Alsike. Jacob Risberg hoppas att Knivsta får vara delaktiga i planeringen på ett tidigt stadium.

– Även om byggandet vid Bergsbrunna är helt inom Uppsala kommuns gränser, vill vi att Uppsala ändå har en bra dialog med Knivsta, eftersom det kommer att påverka oss mycket, säger han.

Även i lösningar som rör infrastruktur vill han se ett tidigt samarbete. 

– Det här kommer att ligga väldigt nära kommungränsen och det finns mycket samordningsvinster man kan göra inom vissa områden. 

Det är andra gången Knivsta kommun får möjlighet att yttra sig om byggplanerna. En miss som levt kvar sedan samrådsförslaget var ute förra gången, är Knivstas åtagande att planlägga ett visst antal bostäder.

– Vi har aldrig sagt att vi ska planlägga 22 000 bostäder. Det sa vi till om redan förra gången. Vi har lovat att planlägga 15 000, inte 22 000, bara så att det blir rätt, säger Jacob Risberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!