Kalle Anka bland fynden när Antikrundan kom till länet

En VM-tavla av Bålstakonstnären Erik Hermansson, en klocka från Heby tegelbruk och första numret av Kalle Anka var tre av föremålen som dök upp när Antikrundan besökte Krägga.

Erik Ingare pratar med Saga Jonsson och Alva Johansson som är glada efter beskedet om att deras morfars Kalle-tidningar är värda så mycket. I bakgrunden det först numret som kom ut 1948.

Erik Ingare pratar med Saga Jonsson och Alva Johansson som är glada efter beskedet om att deras morfars Kalle-tidningar är värda så mycket. I bakgrunden det först numret som kom ut 1948.

Foto: Läsarbild

Uppsala län2022-01-29 17:00

En av dem som väntade i den långa kön vid Krägga herrgård i augusti var samlaren Lasse Strömberg från Bålsta. Han älskar idrottslitteratur och är en av dem som medverkar i Antikrundans avsnitt från Krägga som visas på SVT på torsdag och redan nu kan ses på SVT play.

undefined
Programledaren Anne Lundberg med det första numret av Kalle Anka. I programmet berättar hon också om Krägga tegelbruk som skeppade det röda teglet till Stockholm då Stadshuset byggdes 1911–1923.

– Jag tänkte att det skulle vara intressant att få några föremål värderade när de ändå kom hit. Men jag ska erkänna att jag blev tveksam när jag såg kön som var flera hundra meter lång, säger Lasse Strömberg som ändå valde att vänta hela dagen.

Han hade bland annat med sig biljetter från fotbolls-VM 1958 och en tavla där konstnären Erik Hermansson från Bålsta tecknat av alla svenska spelare i VM-truppen samma år. Bilden publicerades på den tiden i flera tidningar.

– Jag köpte tavlan av en god vän efter att jag hade flyttat till Bålsta 1979. Erik Hermansson hade gått bort då, men han hade bott bara några kvarter från där jag bor.

undefined
Antikvitetsexperten Knut Knutson från Uppsala och Lasse Strömberg från Bålsta med tavlan av VM-truppen från 1958.

Erik Hermansson var en mångsidig konstnär, men mest känd blev han för sina karikatyrteckningar av politiker och idrottsmän. Teckningarna publicerades bland annat i tidningen Idrottsbladet.

Lasse Strömberg hade redan innan han träffade Antikrundans expert fått bud på den färglagda teckningen med VM-truppen. Trots det tänker han inte sälja den.

– Nej, den betyder så mycket för mig. Jag var dessutom själv med och upplevde fotbolls-VM. Jag var tolv år när mamma, pappa och jag åkte från Ångermanland till Råsunda i Solna för att se VM på plats, säger Lasse Strömberg, vars tavla värderades till minst 30 000 kronor.

undefined
Stina Gioeli till höger berättade en dramatisk historia om hur hon fått denna kimono när hon gick på folkhögskola och en japansk man friade till henne. Till vänster klädexperten Anette Granlund.

En annan Håbobo som medverkar i programmet är Annette Wernblom. Hon visar upp en Longines-klocka i guld från 1970.

– Den fick jag av min farfar, som fick den efter lång och trogen tjänst på Heby tegelbruk. Han brukade ha klockan på sig vid fina tillfällen.

Annette var redan som liten fascinerad av klockan och frågade om hon kunde få den. När farfadern dog visade det sig att han hade kommit ihåg hennes önskan. Klockan värderades till minst 15 000 kronor av Antikrundans expert.

I programmet från Krägga herrgård får man också se kusinerna Alva Johansson, 17 och Saga Jonsson, 11. De visade sin morfars samling av Kalle Anka-tidningar. Med sig hade de ett exemplar av det första numret som kom ut i Sverige 1948.

– Vi sökte ganska spontant. Jag tycker det är mysigt och intressant att titta på Antikrundan så vi letade efter något historiskt att ta med oss. Då tog mormor fram morfars Kalle-tidningar, säger Alva Johansson.

undefined
Saga Jonsson och Alva Johansson under inspelningen av Antikrundan på Krägga herrgård. "Jag var mycket nervös men det gick bra och var jätteroligt att få uppleva", säger Alva Johansson, till höger.

Hon och Saga hade inte räknat med att det skulle gå så bra och att deras samling enligt experten ansågs som den finaste som hittats i Sverige. 

– Vi trodde att tidningarna hade sjunkit i värde eftersom de var inbundna så vi hade inte så höga förhoppningar, säger Alva Johansson som tillsammans med kusinen Saga fick en glädjechock då samlingen visade sig vara värd hela 300 000–400 000 kronor.

Morfar Hans Jonsson, som gick bort 2019, var en riktig samlare av allehanda saker. Tidningarna hade han varit mycket rädd om ända sedan barnsben.

Ska ni sälja tidningarna nu?

– Det har vi inte bestämt än. Det är klart att det är mycket pengar, men det är också väldigt fina minnen, säger Alva Johansson som är intresserad av historia och antikviteter, men helst av allt vill bli musikalartist och skådespelare.

undefined
Erik Ingare pratar med Saga Jonsson och Alva Johansson som är glada efter beskedet om att deras morfars Kalle-tidningar är värda så mycket. I bakgrunden det först numret som kom ut 1948.

Hur var det att medverka i programmet?

– Det var roligt och helt klart värt all väntan! 

Två avsnitt från Krägga

Första avsnittet av Antikrundan från Krägga herrgård sänds nu på torsdag 3 februari i SVT. Men redan nu går programmet att se på SVT play.

Eftersom så många fynd hittades i Uppland så kommer ett avsnitt till (avsnitt 9) att sändas från den dag i augusti som programmets experter var på plats i Håbo. 

Nästa avsnitt från Krägga kommer bland annat att handla om värdefulla leksaksbilar, kakeldekoration och konst av Carl Wilhelmsson. Varje avsnitt av Antikrundan brukar nå cirka 1,4 miljoner tittare.

Karta: Krägga herrgård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!