Julbordskrögare om nya covidbesked: "Sista vi ville ha"

Julbordskrögare såg länge ut att få en hyfsat normal säsong tills i veckan då nya coronarekommendationer kom. Flera drabbas hårt, men restauratörer runt om i länet verkar ändå redo att anpassa sig.

Friiberghs herrgård har tvingats ringa och avboka gäster.

Friiberghs herrgård har tvingats ringa och avboka gäster.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala län2021-12-10 20:00

Efter att de nya rekommendationerna trädde i kraft 8 december har flera krogar genomfört anpassningar för att coronasäkra sin julbord. Men åtgärderna skiljer sig åt när man hör efter med de olika julbordskrögarna i länet. 

På Friibergh Herrgård har man haft fullbokat med 130 gäster på de kvarvarande julbordssittningarna. Nu minskas antalet gäster – till 100 per kväll.

– Vi kommer fortsatt ha julbord men vi har blivit tvungna att ringa gäster och säga att de inte får komma för att minska antalet gäster per kväll. Det blir ungefär 30 gäster per kväll som faller bort, säger Michael Hallbäck, vd för Friibergh Herrgård.

undefined
Friiberghs herrgård har tvingats ringa och avboka gäster.

I Östhammars kommun, på Forsmarks Wärdshus var situationen omvänd. Där satt ägarna i dagarna och svarade på folk som ville avboka julbord.

– Det känns bedrövligt. Det var det sista vi ville ha. Det har varit så otroligt tufft sedan pandemin. När vi äntligen hade kommit igång, då kom det här. Idag har otroligt många julbordsgäster avbokat. Det är tungt, det tror jag alla restauratörer kan känna igen sig i, säger delägaren Susanne Falk.

undefined
Susanne Falk på Forsmarks Wärdshus.

Men de som avbokar får ändå chansen att beställa en takeawaypåse. 

– På så sätt finns möjligheten att äta vår mat ändå, säger hon.

Ett annat ställe som har samma lösning med take away-julbord är Gästis i Tierp. Deras jullåda, som innehåller hjort- och älgkött, är det som säljs mest just nu.  

– Vi måste följa restriktionerna. Så för dem som vill sitta här ser vi till att borden har avstånd. Man får sitta långt ifrån varandra, säger Christian Colen, köksmästare på Gästis.

undefined
Hotell Gästis i Tierp har också märkt av de skärpta rekommendationerna.

Gästis har också fått avbokningar, men de ser det inte som så farligt. 

– Sedan onsdagen fick vi kanske 100 avbokningar, men vi har fortfarande beställningar för 400 personer kvar, säger Christian Colen.  

I Heby kommun känner man av en mer generell nedgång sedan pandemin bröt ut. Ante Zukan har drivit Heby Wärdshus sedan 1990. 

– Julborden har varit bra i flera år tills corona slog till. I fjol blev det inga bokningar alls, och i år är det svalt intresse, säger Ante Zukan.

Förra veckan kom ett sällskap på 30 personer för julbord, men efter de nya rekommendationerna har det inte blivit fler bokningar. 

– Men jag är optimistisk, det kommer att bli bra. 

Han kan dock bara ta emot förbeställda julbord med minst 25 personer.

Vissa ställen har inte drabbats av avbokningar och svalt intresse. På Sigtuna stadshotell är julborden på helgerna fortfarande populära och fullbokade. Alla sittningar är inbokade sedan slutet av november. En del avbokningar har också kunnat fyllas upp ganska fort. Sista julbordet där äger rum 19 december.

– Vi märker en större försiktighet bland våra gäster men då vi är en liten restaurang känner de flesta sig trygga och har valt att behålla sina bokningar, säger Caroline Folkesson-Levin, hotellchef på Sigtuna Stadshotell.

Sigtuna Stadshotell har haft julbord i 100 år. 

Ett annat ställe som inte gjort några större förändringar är Särsta Wärdshus i Knivsta kommun.

– Vi tar sedan tidigare inte emot så mycket folk och vi har glesat i lokalen så folk kan hålla avstånd. Vi försöker bjuda upp de olika sällskapen att ta mat i olika omgångar och vi har dessutom mycket handsprit tillgängligt, säger delägaren Göran Gustafsson.

Nya rekommendationer

8 december utfärdade Folkhälsomyndigheten nya rekommendationer.  "Alla och envar" ombeds hålla avstånd till andra människor i offentliga miljöer, och i synnerhet inomhus.

För att undvika trängsel på serveringsställen ser FHM gärna att krögare: 

* Möblera om eller på annat sätt skapar utrymme.

* Markerar avstånd på golvet eller på annat sätt markera vilket avstånd besökare bör hålla till varandra.

* Använda alternativa lösningar till köer som exempelvis nummerlappssystem.

Källa: FHM

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!