IVO: Flera allvarliga brister på HVB-hem

En boende blev tvångsinjicerad, en annan hölls vaken mot sin vilja. Nu visar en granskning av IVO på flera brister på Inagårdens boenden i Älvkarleö och Tärnsjö.

Inagården jobbar utifrån den så kallade "Inagårdsmodellen". Nu får Inagårdens HVB-hem i Älvkarleö och Tärnsjö kritik från IVO på flera punkter.

Inagården jobbar utifrån den så kallade "Inagårdsmodellen". Nu får Inagårdens HVB-hem i Älvkarleö och Tärnsjö kritik från IVO på flera punkter.

Foto: Hanna Brolund

Uppsala län2019-12-09 06:00

Det var i fjol som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, började granska Inagårdens verksamheter i Älvkarleö och Tärnsjö. Enligt anmälaren, en tidigare anställd, förekom kränkningar i verksamheten och en inskriven vittnade om våld.

I den granskning som IVO har gjort framkommer flera exempel på tvång och begränsningar gentemot de boende, som är vuxna med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och/eller utvecklingsstörning. Enligt myndigheten får sådana åtgärder inte förekomma i verksamheter som drivs enligt socialtjänstlagen.

Ett exempel som IVO lyfter är hur en av de boende på Inagården i Älvkarleö blivit fasthållen och fått tvångsinjektioner, vilket IVO menar är en mycket långtgående tvångsåtgärd. I en avvikelserapport från samma boende framgår det hur inskrivna tvingats att lämna urinprov och blivit fråntagna sina personliga tillhörigheter.

I en incidentrapport från Tärnsjö beskrivs hur en person hållits vaken mot sin vilja under en bilfärd och till slut blivit våldsam mot personal. Även andra händelser som har lett till ilska och våld tas upp av IVO, som menar att utåtagerandet delvis kan bero på att personalen saknar tillräcklig kompetens om målgruppen.

Boendet i Älvkarleö får även kritik för att man låtit "fel" målgrupp bo på hemmet. I oktober 2018 tillhörde endast 3 av 21 inskrivna den målgrupp som Inagården har tillstånd för. Fem av de inskrivna på boendet hade enbart diagnosen utvecklingsstörning och övriga hade varierande problematik och diagnoser.

Tidningen har sökt verksamhetscheferna på Inagården. Fredrik Hannula, verksamhetschef i Älvkarleö, skriver i mejl att man ska gå igenom IVO:s beslut och utifrån det vidta eventuella åtgärder. Något mer vill han i dagsläget inte säga.

Alexander Vidén, verksamhetschef i Tärnsjö, svarar på frågor via mejl.

Hur ställer du dig till IVO:s kritik?
– Vi har nyligen tagit emot IVO:s beslut och kommer noggrant gå igenom rapporten samt i dialog med IVO vid behov vidta åtgärder, skriver Alexander Vidén.

Det lyfts exempel på hur inskrivna inte får tillgång till sina saker och hur en person hålls vaken mot sin vilja. Vad tänker du om det här åtgärderna?
– Under pågående tillsyn kan jag tyvärr inte gå in på specifika frågor.

IVO:s beslut ska besvaras av Inagården senast den 10 januari 2020. Om bristerna inte åtgärdas riskerar verksamheten vite.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!