I december gick regionstyrelsen ut med en satsning om 40 miljoner för att höja sjuksköterskelöner på akademiska sjukhuset. Ambitionen var att övertyga erfaren personal om att stanna inom landstinget, samt att ny personal skulle lockas, vilket i sin tur skulle möjliggöra öppnandet av fler vårdplatser.
Men när det väl konkretiserades och beskedet offentliggjordes under tisdagen var det inte alla som var nöjda. Ett lönetillägg på 2 000 kronor i månaden utlovades för sjuksköterskor inom slutenvården. Men det gäller endast på särskilda avdelningar, vilket lett till ett utbrett missnöje, bland annat hos de många sjuksköterskor som inte får del av lönetillägget.
Kristian Hjertén är ordförande för Vårdförbundet i Uppsala och berättar att många av deras medlemmar är upprörda. Han menar att det är oklart varför pengarna fördelats som de gjort och säger att det blir orättvist när de endast kommer en del av sjuksköterskorna till del, när alla är hårt pressade.
– Vi välkomnar ju pengar, men vi ser hellre att det går till årliga löneöversynen, för då kan cheferna för verksamheterna fördela lönerna rätt. Det här skapar ju irritation och förvirring för alla är ju inte inkluderade, och det känns lite märkligt hur det fördelas.
Det är endast vissa avdelningar inom slutenvården som får del av pengarna, ungefär 800 personer totalt omfattas av tillägget. Men tillägget innebär ingen faktisk justering av grundlönen, och även detta kritiseras av vårdförbundet.
– Eftersom det är ett tillägg så bestämmer arbetsgivaren själv om det ska dras bort, vilket då kan ske när som helst. Det ligger inte på grundlönen, så som vi vill.
Anna Wadenhov är HR-chef på Akademiska sjukhuset. Hon säger att lönetillägget är knutet till arbetet på dessa avdelningar för att det är där de behöver rekrytera och behålla personal för att kunna öppna vårdplatser, och kallar det för ett strategiskt val.
– 40 miljoner låter som mycket pengar, men i slutändan blir det inte en märkbar höjning för den enskilde individen om vi fördelar det på alla, därför avgränsade vi det till den här gruppen för det är där vi nu ser ett jättestort behov av att öppna upp vårdplatser.
I pressutskicket från Akademiska sjukhuset kunde det förstås som att alla sjuksköterskor och barnmorskor inom slutenvården skulle få en lönehöjning, något som en del anser vara vilseledande från sjukhusets sida, då det faktiskt inte gäller alla sjuksköterskor inom slutenvården.
– Vi inser att begreppet slutenvård blev alldeles för otydligt. Vi skulle ha uttryckt oss på ett annat sätt, säger Anna Wadenhov.
Anledningen till att lönetilläggen inte är grundlönshöjande och endast gäller de angivna avdelningarna menar hon beror på att det är en riktad satsning för just de avdelningarna.
– Vi vill att denna satsning ska vara knutet till arbetet på dessa vårdavdelningar. Lönetillägget får man så länge man jobbar på den här vårdavdelningen. Förflyttar du dig så får du inte med dig tillägget. Vi vill ha den här strategiska satsningen på just vårdavdelningarna, därför är det ett lönetillägg.
Kan arbetsgivaren ta bort höjningen när som helst?
– Beslutet som är skrivet och taget är skrivet att gälla tills vidare. Det står också att sjukvårdsdirektören kan besluta att det kan tas bort men vi har inga ambitioner att så ska ske.