Djupt bland Uppsala läns skogar, i det nordvästra hörnet, ligger ön Tjuvholmen. På avstånd ser den lilla holmen ut som vilken ö som helst, ett par meter landmassa bland andra i mitten av Dalälven. Men för den som vågar sig förbi myggsvärmar och vass, uppenbaras alla kartläsares våta dröm.
Karin Bengtsgård som driver en fiskecamping härintill är ingen större kartentusiast, men driver då och då förbi den femton meter breda landytan med båten.
– Det är en liten skogklädd holme som från början var länsgränsen mellan Västmanland, Dalarna och Gästrikland, berättar hon.
När Heby kommun efter en folkomröstning bytte län till Uppsala län 2007 – gick också Tjuvholmen från att vara ett trelänskors, till landets enda fyrlänskorsning.
Karin tar upp två jämnstora pinnar och slänger på marken.
– Det finns väl ingen exakt punkt, men här någonstans skulle jag gissa att länen möts i dag.
För att ta sig till holmen blir Karin skjutsad av sin partner. Han heter Börje Tollvik, och förutom att styra båten, hjälper han henne med det dagliga underhållet på Tyttbo forsfiske någon mil bort. Nu för tiden är de enda människorna som rör sig här i området fisketurister, från bland annat Karins fiskecamping.
– Det är Karin som äger och driver stället, jag är mest där för att hålla ställningarna, berättar Börje Tollvik.
Enligt Karin lyssnar sällan fisketuristerna från Polen, Belgien, Tyskland och Tjeckien på henne. De ligger långt efter när det gäller jämställdhet och det tänket.
– Jag kan be dem att stänga av båtmotorn och så kollar de bara upp i luften. Sen säger Börje samma sak och plötsligt händer det något.
Men trots att Dalälven inte kan förändra några värderingar, verkar mycket annat hända när människor från Warszawa och Prag lämnar storstadspulsen. Det lugna, porlande ljudet har någon form av helande effekt.
– I början hör de inte vad man säger, de har bråttom och är uppe i varv, berättar Karin.
– Men efter några dagar börjar de sova ordentligt, de varvar ner och börjar intressera sig. Ansiktet förändrar liksom färg.
I en av båtarna som fiskecampingen lånar ut sitter en polsk familj. Med spöna i vattnet flyter de sakta förbi Tjuvholmen. Om de ändå bara visste att det vilar en legend här – som förklarar varför holmen heter det den gör i dag.
– Sägnen säger att när det var en trelänskorsning hängde ringar i en ek för att representera varje län, berättar Karin.
En kopparring för Dalarna (Falu koppargruva), en silverring för Västmanland (Sala silvergruva) och en järnring för Gävleborg (Järnriket).
Ringarna var så pass värdefulla att någon till slut stal dem. Och på den vägen fick Tjuvholmen sitt namn.
Nu när det blivit en fyrlänskorsning här ombeds Karin spekulera i vad Uppsala län hade hängt upp för ring.
– Kanske en guldig? Jag vet faktiskt inte.
Men UNT vet: en doktorsring så klart, en sådan man får när man disputerat.
Runt om i världen finns det liknande fenomen för kartälskare. Såsom Four Corners Monument i USA där fyra delstater möts eller Treriksröset där gränsen mellan Sverige, Norge och Finland sammanfaller. Till Treriksröset vid sjön Golddajavri går det turistbåtar och i USA får man betala sju dollar för ett besök.
Skulle ni kunna driva en liknande business här?
– Haha, kanske det. Jag får klura på hur vi kan få fler turister hit, säger Karin Bengtsgård.