Vildsvinshelgen, som i år äger rum den 25–27 november, är ett samarbete mellan bland andra Östhammars, Tierps och Älvkarleby kommuner samt Svenska jägareförbundet och Jägarnas riksförbud.
– Syftet med den här helgen är att samordna jakten. Många markägare har stora problem med skador från vildsvinen, säger Lars Björk på Jägareförbundet i Uppsala län.
Jägarna som deltar kan lämna in de skjutna djuren till Strömsbergs slakteri. Kommunerna betalar sedan för provtagning av trikiner och cesium, styckning och serverar köttet i de kommunala köken på äldreboenden och skolor. De jägare som skänker kött får presentkort som tack.
Förra årets jakt genererade nära 650 kilo kött som bland annat blev till vildsvinsfärsbiffar.
För Svenska jägareförbundet är ytterligare ett syfte med den här helgen att sprida kunskap om vildsvinsjakt och vildsvinskött.
– Det är viktigt att vi visar vilken fantastisk närproducerad råvara det här köttet kan vara, men det har en lite annorlunda konsistens än annat vilt och kräver då ett lite annorlunda tänk, säger Lars Björk och fortsätter:
– Även jakten är annorlunda. Man behöver som jägare lära sig att vildsvin sällan rör sig på öppna ytor utan gillar tätare vegetation, ofta i kanten av exempelvis öppet hygge eller liknande. Alla hundar fungerar inte heller lika bra till vildsvinsjakt.
Du ska själv ut och jaga, vad ser du mest fram emot?
– Att få känna det som för många är grejen med jakt, den sociala gemenskapen, säger Lars Björk.