Högt tryck på 1177 – tvingas besvara fel frågor

Väntetiderna för dem som ringer 1177 är stundtals långa. Många har frågor om covidprover, vaccination och inloggning till 1177.se som inte hör hemma där.

Många förväxlar 1177 vårdguiden på nätet med sjukvårdsrådgivningen via teleon.

Många förväxlar 1177 vårdguiden på nätet med sjukvårdsrådgivningen via teleon.

Foto: Johan Heimer

Uppsala län2021-12-10 15:00

Fredrik Tjäder, gruppchef på 1177 Vårdguiden i Region Uppsala, bekräftar att trycket just nu är högt på telefonrådgivningen.

– Det är infektionssäsong. Tidigare har vi märkt av rs-viruset, även om det mattats av något. Men det finns också tendenser till att kontaktorsaker som kan knytas till vinterkräksjuka börjar dyka upp.

Just nu är den genomsnittliga väntetiden 40 minuter för dem som ringer 1177. Under november har tiden legat runt 30 minuter. En del ärenden består av rent administrativa frågor om provtagning eller vaccination för covid-19. Många behöver också hjälp med inloggningen till 1177.se.

undefined
Fredrik Tjäder, gruppchef på 1177 säger att trycket nu är högt på telefonrådgivningen.

– Det här är saker som vi inte kan hjälpa till med. Jag tror att många blandar ihop webbtjänsterna med telefonrådgivningen. När man hänvisar till 1177 så menar man informationen på webben, men många tolkar det som att telefonrådgivningen hör dit. Det är dock en nationell webbplats, och de ansvariga för den borde göra informationen om supporten lite tydligare, säger Fredrik Tjäder.

Symtom hos barn är vanligt bland dem som behöver sjukvårdsrådgivning.

– Den vanligaste åldern är 1–4 år. Det är då de flesta barnsjukdomarna kommer. Efter barnen är det många i åldern 20–29 år som ringer, säger Fredrik Tjäder.

De vanligaste orsakerna den senaste tiden har varit feber barn, halsont, hosta barn, administration samt hosta vuxen. Man kan också se att coronafrågor, som kopplas vidare i en egen kö, ökat efter att omikronvarianten dök upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!