Slaktade illegalt – nu förbjuds företaget sälja köttet

Gården slaktade och sålde köttet vidare utan att det besiktigats eller id-märkts. Nu förbjuds ägaren att sälja kött och måste även återkalla delar av sin livsmedelsproduktion.

På charkuteriföretaget hängde ett större antal djurkroppar utan märkning. Arkivbild.

På charkuteriföretaget hängde ett större antal djurkroppar utan märkning. Arkivbild.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala län2022-12-14 05:00

Ett charkuteriföretag i Uppsala län har förbjudits av Livsmedelsverket att sälja eller föra ut livsmedel. Delar av köttet de sålt måste också återkallas. Orsaken är att Livsmedelsverket vid ett kontrollbesök upptäckte att det förvarades ett stort antal omärkta djurkroppar i gårdens kylrum. Där hängde halva grisar och nötdjur, kött från lamm och vildsvin. 

Anläggningen är inte godkänd för slakteriverksamhet, och har brutit mot regeln om att allt kött som ska ut på marknaden ska kunna spåras tillbaka till sitt ursprung.

undefined
På charkuteriföretaget hängde ett större antal djurkroppar utan märkning. Arkivbild.

Livsmedelsverket fick ett anonymt tips och gjorde ett oanmält kontrollbesök på gården i slutet av november. Kropparna som förvarades i kylrummet saknade identifieringsmärke. Företagets ägare sa först att det handlade om kött som skulle skänkas till familj och släkt, men kontrollen visade att slaktkropparna kom från andra gårdar. 

Dessutom saknades delar av kropparna och företagaren kunde inte på ett trovärdigt sätt redogöra för vart köttet tagit vägen. Livsmedelsverket misstänker därför att det använts i företagets livsmedelsproduktion och finns ute på marknaden redan.  

Livsmedelsverket konstaterar i sitt beslut att djuren hanterats illegalt på anläggningen och att de inte har besiktigats av veterinär innan de slaktats. Köttet har heller inte besiktigats efter slakt.

Charkföretaget måste nu bevisa att de kan hantera köttet enligt reglerna innan förbudet hävs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!